A levendula gondozása és metszése

A levendula gondozása és metszése

A levendula egy nagy népszerűségnek örvendő évelő félcserje, mely kertjeinkben sajátos mediterrán hangulatot hoz létre. A növény bokrosodó tulajdonsággal rendelkezik, levelei pedig molyhosak, szürkés-zöldek, keskenyek és sűrű állók. Nyáron nyíló virágai liláskék füzérekben a levelek felett állnak, erős illatot is árasztanak. Tökéletes hely lehet a növény számára akár egy sziklakert is, viszont alacsony sövénynek, de akár ágyásszegélynek is kiváló választás lehet. Sok gondozást nem igényelnek egyedei, viszont metszése és ápolása kapcsán nem árt pár dolgot szem előtt tartani.  

 

 

Milyen helyet kedvel a kertben a levendula?

Köztudott, hogy a levendula nemcsak eltűri, hanem igényli is a napfényes és meleg fekvést, tehát helyét érdemes úgy megválasztani, hogy a nap folyamán minél tovább élvezhesse a nap sugarait. Déli fekvésű és szélvédett területen kiváltképp jól érzi magát a levendula. Közeg szempontjából leginkább a laza, nem túlzottan kötött és meszes talajokat kedveli. Az ültetés előtt, mint minden más növényfaj esetében ajánlatos a talajt számára meglazítani, a gyomokat is eltávolítani. Nem kifejezetten tápanyagigényes növényfaj, így komposzttal, trágyával, műtrágyával sem kell ültetése előtt ellátnunk egyedeit.

 

Hogyan öntözzük a levendulát?

A levendula nemcsak a napsütést és a meleget, hanem a szárazságot is jól tűri. Az ültetést követő időszakban természetesen fiatal példányainak begyökeresedéséhez megfelelő vízre szüksége van, de idősebb korban már mérsékelt vízellátás mellett fejlődnek a legszebben. A túlöntözést a levendula nagyon nehezen viseli, ezért öntözését csak a szélsőségesen száraz periódusokra érdemes korlátozni, túlzott vízellátását pedig mindenképp kerülni. A túlöntözés hatására, mely főként edényben történő nevelés esetében következik be, gyökerei rothadásnak indulhatnak, ezért az edény alján megálló esővizet is érdemes eltávolítani. 

 

Hogyan és mikor kell a levendulát metszeni?

A levendula virágait miden évben, elvirágzás után, még magjainak érése előtt érdemes lemetszeni. Ez azt jelenti, hogy a virágzatokat még azok elnyílása előtt kell levágni. A növény tehát energiáját már nem fogja magjainak kinevelésére fordítani, így akár egy későbbi, második virágzásba is belekezdhet. A másodvirágzás esetében azonban már olyan jelentős mértékű virágzatra, mint amellyel nyáron megajándékozott minket levendula bokrunk, már nem számíthatunk. A virágzatok minden esetben a virágzati szárral együtt távolítsuk el, kb. a levelek magasságában. Az őszi időszakban, az esetlegesen bekövetkezett másodvirágzás után, ugyanígy járjunk el a virágzatok eltávolítását illetően.
A levendulákat, ha nem is minden évben, de legalább háromévente érdemesebb nagyobb volumenű ún. ifjító metszésben részesíteni. A metszés által elkerülhető ugyanis a növények felkopaszodása, virágzatai számának fokozatos lecsökkenése. A nagyobb mértékű metszést minden esetben érdemes tavaszra hagyni, hiszen az ősszel, tél előtt végzett beavatkozás hatására megnő a növények fagyérzékenysége. A metszés során először az elszáradt előző évi hajtásokat kell kimetszeni, amikor már láthatók az éves friss új hajtások a bokrok tövében. Fiatal példányoknál ezek a hajtások tőből is kivághatók, amennyiben azok még nem fásodtak el, de az idősebbek esetében csak a fás részig érdemes eltávolítani azokat. A fás részeket pedig csak akkor kell csak eltávolítani, amennyiben azok szárazak, vagyis már elhaltak.
 

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.