Őszibarack metszése a nyári időszakban

Őszibarack metszése a nyári időszakban

A csonthéjas gyümölcsfajokat a nyugalmi állapotuk befejezése után, a rügyfakadás körüli időszakban szokás metszeni.

Fontos, hogy a gutaütést okozó kórokozók sebzéseken keresztüli fertőzését megelőzzük, ezért is tehető metszés szempontjából az optimális időszak a rügyfakadás utánra, de még a virágzás kezdetekor sem késő ezt a feladatot elvégezni. A minden év kora tavaszán elvégzett fenntartó metszést az őszibarack esetében jól ki lehet egészíteni a nyáron végezendő zöldmetszéssel. A fáknak a nyári metszésből számos előnye is származhat, amennyiben azt kellő odafigyeléssel és gondossággal végezzük el. 

 

Miért érdemes az őszibarackot nyáron is megmetszeni?

A nyári metszésnek számos előnye ismeretes, melyek közül elsőként a fény általi jobb átjárhatóságot említeném meg. A túlzottan sűrű koronával rendelkező fák belső részét kevesebb, illetve nem egyenletes mennyiségű fény éri. A hajtások válogatásával elérhető a nap által jobban megvilágított korona, mely a következő évi termőrügyek képződésére, valamint a hajtások jobb beérésére is pozitív hatással van. Egy szellős korona továbbá nemcsak a napfény, hanem az esetlegesen szükséges permetezés szempontjából is előnyösnek mondható, hiszen a permetlé fedettsége is jobban biztosítható. Az előnyök között említhető még a metszések által keletkezett sebek gyorsabb beszáradása, így az esetleges fertőzések hatékonyabb elkerülése egyaránt. 

 

Mire ügyeljünk?

A fákon található lombozat a metszést, a fára való jobb rálátást ugyan nem könnyíti meg, viszont annak állapota befolyásolja a nyári metszés elvégezhetőségét. A metszést csak azon fákon érdemes elvégezni, melynek erőnléte, vagyis kondíciója megfelelő. Ez azt jelenti, hogy csak az egészséges lombozatú fák - melyek kártevőktől, kórokozóktól és egyéb abiotikus körülményektől pl. szárazságtól sem károsodtak - alkalmasak arra, hogy a nyár folyamán végezzünk rajtuk metszést. Az eleve is kevesebb levéllel, így asszimilációra képes növényrésszel rendelkező fáknak ugyanis nem érdemes tovább csökkenteni zöld felületét, hiszen ez már önmagában negatívan hat a fák éves és következő évi termésmennyiségére is. 

 

Mikor kell az őszibarackot nyáron metszeni?

A nyári metszés optimális időszaka a gyümölcsfajoknál akkor kezdődik, amikor hajtásaik nagy része már csúcsrügyben záródott. Az őszibarack esetében általában június végén - július elején, valamint augusztus hónap folyamán célszerű metszést végezni. 
Hogyan végezzük el?
A megfelelő módon elvégzett fenntartó metszés ellenére is ritkán fordul elő, hogy kellő mennyiségű és állású hajtás képződik a fákon, ezt pedig a nyári metszés alkalmával jól lehet orvosolni. A nyári metszés során első körben az addig el nem távolított vízhajtásokat, valamint a nem kellő elhelyezkedésű, vagyis függőleges felfelé, illetve keresztbe növő, a fa koronáját erősen sűrítő hajtásokat érdemes eltávolítani. A hajtásokon kívül az 1-2 éves vesszők, vagy gallyak visszametszését és ritkítását érdemes csak elvégezni, még az idősebb részek eltávolítását már érdemes a kora tavaszi időszakra meghagyni. A levágni kívánt részeket mindig tőből, csonk meghagyása nélkül kell eltávolítani. A túl erős metszés is kerülendő, hiszen a fák főként alacsony fényellátottság esetében nem képesek kompenzálni veszteségeiket. 

 

ŐSZIBARACK TERMESZTÉSE KISOKOS⇒

ŐSZIBARACK BETEGSÉGEI ÖSSZES⇒

ŐSZIBARACK KÁRTEVŐI ÖSSZES⇒

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.