Lemosó permetezés, azaz a fák elmaradhatatlan, utolsó növényvédelmi kezelése a tél beállta előtt

Lemosó permetezés, azaz a fák elmaradhatatlan, utolsó növényvédelmi kezelése a tél beállta előtt

A lemosó kezelés a fák - legyen az gyümölcs vagy díszfa – körüli teendők közül az egyik elmaradhatatlan, vegetációs időszak végén elvégezendő munkálatok közé tartozik. Kiemelt szerepe van ugyanis abban, hogy a fák egészségét megőrizzük, a következő évre kellően felkészítsük növényeinket. Kiváltképp fontos ez, főként az utóbbi években tapasztalt enyhébb telek miatt is, hiszen a kórokozók és kártevők számát a fagy sem gyéríti már jelentős mértékben, így e kártételek visszaszorítására, megelőzésére jó célt szolgál a lemosó kezelés elvégzése. 

Milyen növényeket érdemes permetezni?

A lemosó permetezés során általában csak a gyümölcsfákra és a szőlőre szokás gondolni, viszont nem árt a többi lombhullató növényt sem kezelésben részesíteni. Ne felejtsük el tehát díszfáinkat, cserjéinket sem, így a rózsa, valamint a bogyós gyümölcsű fajok se maradjanak ki a sorból, kiváltképp azokat ne felejtsük, melyekkel növényvédelmi problémáink is adódtak az év folyamán.

 

Mikor érdemes a lemosó permetezést elvégezni?

A lemosó kezelést az ősz folyamán érdemes lehet már akkor elvégezni, mikor a lombozat fele már lehullott. Főként abban az esetben ajánlatos még lombos állapotban permetezni, amennyiben erős gombás fertőzés tünetei láthatók fáink levelein, így ugyanis még a fertőző spórák is hatékonyan gyéríthetők. Az egészségesebb fáknál akár későbbi időpontra is hagyható a kezelés, viszont az első fagyok előtt mindenképp végeznünk kell a lemosással. 

Mire ügyeljük a lemosás során?

A lemosás során, ahogyan neve is sugallja, a fák lemosását végezzük, tehát érdemes nagy lémenyiséggel dolgozni, így valamennyi fás részt egyenletesen lepermetezni. A fák ágait, csúcsi részét, törzsét, kéregrepedéseit egyaránt szükséges kezelni, ugyanis csak így gyéríthetők hatékonyan a megbújó kártevők telelő alakjai, a kórokozók fennmaradt szaporító képletei.

 

a fa törzsén jól látható az áztatás szerű permetezés

 

Milyen kártevőkre és kórokozókra van hatással a lemosás?

A fák sokféleségéből adódóan a kezeléssel többféle kórokozó és kártevő ellen is védekezhetünk. A kártevők közül viszont főként az atkák, levéltetvek, pajzstetvek, levélbolhák ellen lehetünk eredményesek. A kórokozók szempontjából pedig pl. a monília, varasodás, tűzelhalás, lisztharmat, levélfoltosságok kivédésében és megelőzésében van szerepe a lemosásnak.

 

Milyen lemosó készítményeket használjunk?

A hatóanyagok közül rendszerint a réz- (pl. rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid), kén- (pl. poliszulfid kén) és az olaj használandók lemosásra. A réz a kórokozók és a baktériumok ellen, a kén a lisztharmatgombákra, valamint kisebb mértékben az atkákra van hatással, még az olajos szerek a kártevők felületén képzett vékony réteggel akadályozzák meg azok légzését. A hatóanyagok közül tehát aszerint érdemes választanunk, mely szervezetek ellen akarunk védekezni. Érdemes átgondolni azt, milyen növényvédelmi problémáink is adódtak ebben az évben, majd ez alapján választani ki a megfelelő készítményt. Az egyes készítmények akár önmagukban, de akár kombinációkban is keverhetők, így tehát egy kezeléssel valamennyi károsító ellen lehetőségünk van védekezni. A készítmények közül jó hatékonysággal alkalmazható pl. a réz hatóanyagú Meteor, gyümölcskultúrákban 30 g/10 liter víz dózisban, még a kén és paraffinolaj tartalmú Agrokén pedig 0,25-0,5 l/10 liter víz dózisban a lemosó kezelés elvégzésére. 
 

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.