Termőtestes gombák megjelenése a fák törzsén

Termőtestes gombák megjelenése a fák törzsén

Bizonyára mindenki találkozott már nem egyszer olyan fával, melynek törzséből szemmel is jól látható gombák, akár egész gombatelepek nőttek ki. Közép-Európában több ezer ilyen gombafaj létezik, melyek akár az élő és holt fán egyaránt megtelepedhet. Sokféleségük tág határok között változhat, azonban a leggyakoribb és legtöbb gondot kertünkben a taplógombák okozzák.
 

Gombák a fák törzsén, vegyük sorra a fajtákat

A törzsön, fás részeken megjelenő gombafajokat egymástól nem minden esetben könnyű megkülönböztetni, hiszen akár egyes fejlődési fázisukban is eltérő alakkal és színnel is rendelkezhetnek. Az egyik legismertebb ilyen gombafaj azonban a bükkfatapló, mellyel legtöbbször erdei látogatásaink során találkozhatunk. E faj termetes nagyságúra is képes megnőni, kemény, kagyló alakú testet növeszteni, melynek felülete kissé ráncolt. Színe általában szürkés, benne idősebb példányokon a növekedési zónák jól láthatók. A hasadt lemezű tapló fiatal, de idősebb fákon is megjelenhet, jellegzetes fehér színű, kagylóhoz, legyezőhöz hasonlító alakú termőtesteket képezve. Hullámos kalapjai gyakran nem magányosan, hanem összenőve állva fejlődnek. A lilás réteggomba feltűnő megjelenésével csakugyan csoportokban állva találkozhatunk. Színűket tekintve lilás-szürkés árnyalatúak, széleik pedig fehérek és hullámosak. A borostás réteggomba termőteste fiatalon sárgás, narancssárgás, még idősebb korban inkább barnás színezetű, körkörösen zónázott. Alakja leginkább félkörre hasonlító, szélükre pedig hullámozottság jellemző. 

Taplógomba

Réteggomba

Károsítják a törzsgombák a fákat?

A taplógombák fákba való bejutása főként sérüléseken, de akár a légzőnyílásokon keresztül is lehetséges. Egyes fajai csak az elhalt fás részeken táplálkoznak, mely során lebontó tevékenységet folytatnak, viszont mások az élő részeket is megtámadják és felélik. Ennek hatására többféle tünet is kialakulhat a fákon, akár a törzs hasadása, kitörése, ágak letörése, de a szállítószövetekben való terjedésük miatt akár ágelhalások és a fa teljes pusztulás is bekövetkezhet. 

 

Mivel védekezhetünk ellenük?

Ellenük védekezni sajnos nem egyszerű feladat, legnagyobb jelentősége ezáltal a megelőzésnek van. A helyes, a fa fajának megfelelő termőhely kiválasztásával, optimáliskörülmények közé való telepítéssel alapvető igényeit elégítjük ki fáinknak. A rendszeresen végzett tápanyag-utánpótlásnak, aszályos években történő öntözésnek, a szükséges növényvédelmi kezelések elvégzésének egyaránt kiemelt szerepe van a fák kondíciójának megtartásában. Érdemes a metszéseket is nagy odafigyeléssel végezni, a folyamat során keletkezett nagyobb sebeket, de a fagy, illetve a mechanikai sérülések által létrejött sebeket egyaránt ajánlatos fasebkezelő anyaggal lezárni. A már kialakult termőtesteket is érdemes eltávolítani minél hamarabb, mely során a fa egészséges részéből is legalább pár cm nagyságot ajánlatos eltávolítani, hiszen a gomba fonalai akár már mélyebben is jelen lehetnek a fás részekben. Könnyebb dolgunk van abban az esetben, amennyiben a termőtestek megjelenése ágakra vagy gallyakra korlátozódik, hiszen ekkor ezek levágása egyszerű megoldást nyújt. Súlyos megbetegedés, vagyis jelentős mennyiségű taplógomba jelenléte esetében viszont sajnos a fa kivágása jelenti az egyetlen megoldást.

Kerti kalendárium

Áprilisi teendők kiskertünkben

A tavasz második hónapja, ekkor már nem annyira szeszélyes az időjárás, persze rejthet meglepetéseket. Ekkor kap igazán erőre a természet és hoz a kertünkbe életet és ezzel megannyi feladatot.

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.