Télen is díszítő fák a kertekben

Télen is díszítő fák a kertekben

Az őszi időszak nemcsak a gyümölcsfák, hanem a dísznövények pótlására és telepítésére is alkalmas. Számos fajuk létezik, melyek közül különböző tulajdonságaik, eltérő díszítőértékeik alapján választhatunk. Ez a választás azonban nemcsak a fajok virágának színe, alakja, mérete, virágzási ideje, lombjának tulajdonságaira stb. irányulhat, hanem vesszőinek és terméseinek különleges megjelenésére is. Jó néhány faj létezik ugyanis, melyekben akár a tél folyamán is gyönyörködhetünk egy-egy változatos megjelenésének köszönhetően. 

Milyen fajok díszítenek vesszőikkel?

Az egyik legismertebb vesszőivel díszítő fajok a somok között lelhetők fel, melyek változatos színű leveleikkel a vegetációs időszakban díszítenek, viszont télen színes vesszőikkel ajándékozzák meg tulajdonosaikat. A Cornus alba ‘Sibirica’-nak és ’Spaethii’-nek piros, a Cornus alba ’Variegata’-nak vörös, Cornus sericea ‘Flaviramea’-nak sárga, a Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’-nak narancsszínű, a Cornus alba ’Kesselringii’-nek pedig sötétvörös, szinte fekete színű vesszői tűnnek fel a téli kertekben. Nem szabad kifelejteni a listából, a csavaros ágrendszerű mogyorót sem, a közönséges mogyoró ’Contorta’ fajtáját, mely különlegesen növekvő fás részei mellett látványos barkáit is megmutatja a kora tavaszi időszakban. Csakugyan érdekes csavart ágrendszer jellemző a csavart fűzre, mely akár nagyobb méretére való tekintettel önmagában is képes kertünk központi díszévé válni. 

carnus alba avagy kutyafa

Mely fajok lombja díszes télen is?

A lomblevelű örökzöldek növények télen is zöldellő lombja már önmagukban is kiváló megjelenéssel rendelkeznek a zord tél folyamán pl. a kedvelt babérmeggy esetében,  de e csoportban színes, mintázott lombú fajok is találhatók. A japán babérsom (Aucuba japonica) is egy mintázott levelű faj, mely fajtáinak levelei kisebb vagy nagyobb mértékben fehér/krémszínű pöttyözöttséggel rendelkeznek. Az igazán erős fagyos időjárás kivételével a télizöld fagyal is megtartja leveleit, melynek ’Rubricaulis Aurea’ fajtája zöld levélszélének sárgás csíkoltsága miatt egyaránt nagy díszítőértékkel rendelkezik. A borbolyák amellett, hogy sövénynek nevelve kerítésként is szolgálhatnak tövises vesszői miatt, feltűnő jelenségek lehetnek, hiszen számos fajtája létezik, melyek különböző téli lombszínük által kelthetnek feltűnést. A Berberis thunbergii ’Admiration’ vöröses levelének sárga szegélyezettsége, az ’Orande Sunrise’ narancs-pirosas színű, még az ’Atropurpureum’ pedig intenzív pirosas lombozatával ékesítheti havas kertünket.

babérmeggy

Mely fajok díszítenek terméseikkel?

A dísznövények egy részénél nem ritka az sem, hogy őszre kifejlődött terméseik továbbra is, a tél folyamán egyaránt bokraikon, fáikon maradnak. Amellett, hogy ezek a madarak táplálékai is lehetnek, akár díszként is szolgálhatnak tulajdonosaik kertjében. Az egyik talán legismertebb, hidegebb hónapokban is apró, narancssárga vagy sárga, termésével díszítő bokrunk a tűztövis (Pyracantha). A hóbogyónak (Symphoricarpos) valamivel nagyobb méretű, fehér, egyes esetekben rózsaszín árnyalatú bogyói akár tavaszig is a növényeken maradhatnak. A madárbirs (Cotoneaser) amellett, hogy decemberig megtartja őszi színezetű piros leveleit, piros bogyóinak jelenléte akár tél végéig is megmaradhat. 

hóbogyó
 

Kerti kalendárium

Áprilisi teendők kiskertünkben

A tavasz második hónapja, ekkor már nem annyira szeszélyes az időjárás, persze rejthet meglepetéseket. Ekkor kap igazán erőre a természet és hoz a kertünkbe életet és ezzel megannyi feladatot.

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.