Körtevarasodás

Körtevarasodás

A körtefák jelentős betegsége, hiszen a kórokozó által okozott tünetek nemcsak a leveleken, hanem a hajtásokon, virágok és terméseken egyaránt kialakulhatnak. Csapadékos évjáratban jelentősebb terjedésére kell számítani, viszont száraz körülmények között sem zárható ki megjelenése.

Az almatermésűeken kialakuló legjelentősebb gombás betegség, ami minőségromlást, sőt terméscsökkenést okoz. A lehullot növényi maradványokban, rügypikkelyekben telel és tavasszal a nedvesebb, párás időjárás hatására fertőz.

Körtevarasodás tünetei

A betegség a leveleket, a virágokat és a terméseket is megtámadja. Tünetei a levelek mindkét oldalán megjelenő szürkés, feketés foltok. A levelek eltorzulnak és súlyos fertőzés esetén lehullnak. A gyümölcsön száraz foltokat okoz, amik idővel megnőnek, barna színűvé válnak és berepedeznek. A gyümölcs torzul és le is hullhat súlyos fertőzés következtében.

A levélen megjelenő kezdeti foltok sárgászöld színűek és enyhén kidomborodók. Idővel ezek a foltok sötétednek és bársonyos gyeppel borítottak lesznek. Jelentős felterjedése akár idő előtti lombhulláshoz is vezethet. A virágokon csakugyan kör alakban bársonyos gyep kialakulása tapasztalható meg a kórokozó által. A terméseken megjelenő sötét színű varas foltok következtében deformáció, növekedésbeli visszamaradás, a terméshéj parásodása is bekövetkezik. A hajtásokon kerek-ovális sárgászöld színű foltok alakulnak ki a betegség hatására, melyek idővel felszakadnak, felhólyagosodnak. 

 

Megelőzés/Védekezés

A megelőzésre kell nagy gondot fordítanunk. A gomba az elhalt növényi maradványokban telel, így azokat távolítsuk el és semmisítsük meg, alakítsunk ki szellős lombkoronát a helyes metszéssel, illetve a tavaszi és téli lemosó permetezéssel is tehetünk a kialakulása ellen. A harmonikus tápanyagellátással ellenállóvá tehetjük fáinkat a fertőzésekkel szemben.

A fertőzés forrásai a beteg leveleken és a hajtásokon kialakult foltok, így e részek összegyűjtésével és megsemmisítésével, a sebek ápolásával a következő évi fertőzés mérsékelhető. A fás részeken való telelése miatt kiemelt szerepe van a lemosó kezeléseknek is réztartalmú szerekkel. A kihajtás után már megelőző jelleggel virágzásig legalább két alkalommal érdemes permetezni. A tünetek orvoslása érdekében ismételt védekezést kell alkalmazni heti rendszerességgel felszívódó készítményekkel. 

Kultúra:

Körte

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.