Cseresznyelegyek

Cseresznyelegyek

A cseresznyelégy imágója 3-4 mm-es légy. A szárnyai áttetszőek, barnás-fekete sávokkal, míg a légy fekete. A nyüve 4-6 mm, színe fehér. A cseresznyelégynek hazánkban egy nemzedéke fejlődik. Általában a cseresznye és a meggy kártevője. Termésérés kezdetén helyezik a nőstény legyek a tojásokat a gyümölcshéj alá. A gyümölcsökben egy-egy nyű fejlődik ki. A gyümölcsök beérésekor elhagyják a gyümölcsöt és a talajban, báb formában telelnek.

A cseresznyelégy közelről fotózva. Kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

                            Cseresznyelegyek

Kárkép

A gyümölcs kukacosságát a cseresznyelégy nyüve okozza. A légy a terméshéj alá rakja a tojását, a kikelt nyű a termés belsejében szívogat, roncsolja a gyümölcshúst.

 

Védekezés/Megelőzés

A vegyszeres védekezést a legyek rajzásához igazítottan végezzük. A talajban áttelelő bábok számát talajforgatással csökkenthetjük.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Képek forrása: Farmmix Csoport

 

 

Kultúra:

Cseresznye

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.