Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, de virágoskertünk még nyíló virágjait is csodálhatjuk.Szeptemberi teendők kiskertünkben

Szeptemberi munkálatok konyhakertünkben

  • Betakarítás

Az ősz első hónapjában folytatódhat a paprika és a paradicsom betakarítása, ha az időjárás még engedi és kezdődhet a káposzta karfiol és a brokkoli szedése is.

A káposztafélék széles körben termesztett növények, amiben nagy szerepet játszik viszonylag egyszerű termesztésmódjuk, ami az ókor után a háborús időszakokban újra közkedvelt növényévé tette. Hozzájárult a háborúból hazatértek rehabilitációjának számító kertészkedéshez, hiszen a mérsékelt övi időjáráshoz jól alkalmazkodott, és viszonylag igénytelen növény. Ebből adódóan az étkeztetésben is jelentős szerepet játszott és játszik ma is, sőt a konzerválás is a káposzta savanyításához köthetően indult el.

  • Másodvetemény

A másodvetésű spenótot, salátát ritkítsuk, ültethetünk dughagymát és fokhagymát is. Veteményes kertünkben ne hagyjuk a fertőzött növényi részeket, terméseket a töveken vagy a sorok közt, forgassuk mélyen a földbe vagy égessük el azokat.

  • Fűszernövények

Fűszernövényeinket még szüretelhetjük, tartósíthatjuk télre. Száríthatjuk, illóolajat készíthetünk belőlük vagy fűszerezhetünk egy-egy ággal egy üveg olajat, amivel ételeinknek is változatosabb ízt adhatunk, felhasználásukig pedig konyhánk díszei is lehetnek. A nem télálló fűszernövényeket, mint a bazsalikom, a rozmaring, cserépbe ültetve lakásunkban átteleltethetünk. Konyhaablakba téve, így télen is tudunk friss fűszereket felhasználni. A kiürített ágyásokat fertőtlenítéssel, komposztálással készítsük elő a következő évre.

Szeptemberi tennivalók virágoskertünkben

Az évelő dézsás növényeket az első éjszakai fagyok előtt téli helyükre kell tenni. Az igazán érzékeny, trópusi növényeket szobahőmérsékleten teleltessük, ilyen például a banán. A többi kevésbé érzékeny növényt világos pincében, télikertben tarthatjuk a téli időszakban. Törekedjünk arra, hogy minél rövidebb legyen a teleltetési idő, annak érdekében, hogy a kártevők, betegségek ne tudjanak elszaporodni növényeinken. Nagyon fontos dézsás növényeink szempontjából a megfelelő vízmennyiség, hiszen a túl kevés és a túl sok is nagy károkat tehet bennük ebben a kritikus időszakban. Újonnan beszerzett, tavasszal virágzó hagymás növényeinket a fagyok beálltáig tegyük helyükre. Az elnyílt egynyári virágok helyére télálló növényeket érdemes tenni, mint az árvácska, a százszorszép vagy a díszkáposzta.

Örökzöldeket, fenyőféléket és rózsákat ebben az időszakban telepíthetünk sikeresen, illetve a gyümölcsfák helyét komposzttal vagy trágyázással készítsük elő a késő őszi telepítésre. Szőlőskertünkben a szüret idején végezzünk mechanikai védekezést. A lehulló leveleket és a fertőzött növényi részeket távolítsuk el. A darazsak ellen tüllhálóval tekerjük be a fürtöket, míg azok megérnek vagy az egyéb fertőzések megelőzése és a hosszabb tárolás érdekében szüreteljük, le amint lehet. Ilyenkor metsszük meg a nyáron virágzó bokrokat.

 

Kora őszi gyepápolás

Gyepünk lazítása fontos a nyári öntözések miatt, ami után a kopasz foltokat újravethetjük. Új telepítésre is ez a kevésbé meleg idő a legkedvezőbb időszak. A már meglévő gyepünket szeptember végén nyírjuk utoljára és foszfor és magas kálium tartalmú műtrágyákkal készítsük fel a télre.

 

 

A fő fotó forrása: Simon Krisztina, krisztaskovacs@gmail.com


Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, de virágoskertünk még nyíló virágjait is csodálhatjuk.