Így permetezünk szakszerűen és biztonságosan

Így permetezünk szakszerűen és biztonságosan

A permetezőgépeket termesztett kultúrától függően, sokféle növényvédő, rovarölő, gyomirtó vagy növekedésszabályzó szerek kijuttatására használjuk. Mivel ezen szerek eltérő hatóanyagot tartalmaznak a gépek rendszeres és alapos karbantartása, a helyes működéshez elengedhetetlen. Ha minden előírást betartasz is merülnek még fel kérdések, lássuk melyek ezek.
 

Permetezés előtt

Mielőtt elhamarkodott döntést hoznál, vásárlás előtt kérj partner-gazdaboltomban segítséget az eladók ill. szakemberektől, és a pontosan felmért növényvédelmim problémára vásárold meg a megfelelő növényvédő szert. 

Készülj fel a permetezésre: balkonkertbe kézi, konyhakertbe háti permetezőt válassz; szerezz be védőeszközöket: maszk, védőszemüveg, védőruha védőkesztyű és zárt lábbeli (pl: vízálló csizma).
Minden esetben tartsd be a csomagoláson előírt dózismennyiséget, a szer hatékonyságát nem fokozza annak túladagolás. A permetszereket főleg gombaölőket mindig preventív, megelőző jelleggel juttassuk ki. Továbbá az élelmezésügyi várakozási időt (é.v.i.) is be kell tartani. 
Ha bármilyen probléma lépne fel permetezés során, az elsősegélyre vonatkozó előírások az adott termékre egyediek, légy körültekintő!


Hogyan kezdjek hozzá permetlé készítéséhez?

Először is törzsoldatot készítesz, ami a felhasználni kívánt szer és ennek a 2-3-szororos víz keveréket jelenti, csak ezt követően kevered össze a tényleges vízmennyiséggel a tartályba. Ez a tankeverék esetében is igaz (ha több szert szeretnél egyszerre használni), kell a keverési próba! Ennek fő oka, hogy megfigyeljük, hogyan is reagálnak a keverendő komponensek egymással.
Figyelmeztetésekből sose elég: permetezőgép tartályába minden esetben por alakú készítmények kerüljenek, és csak ezt kövessék a folyadék halmazállapotú növényvédőszerek.
 

Vegyszerek keverhetősége

Ha minden előírást betartasz is merülnek még fel kérdések: ez pedig az egyes növényvédő készítmények hatóanyagainak egymással való keverhetősége. Egyrészről a hatásfok jobb elérése érdekében több készítmény együttes kijuttatásával hatékonyabban léphetünk fel az egyes kórokozók és rovarkártevők ellen. Gondoljunk arra a hétköznapi helyzetre, mikor a gombaölő- és rovarölőszer kipermetezése egyszerre történik. Ellenben nem jelenthetjük ki, hogy minden hatóanyag egyformán nagy biztonsággal keverhető egymással. Egyszerre több növényvédőszert is és lombtrágyát is használhatunk ezért végezzünk keverési próbát, mert az egymással reakcióba lépett szerek nemcsak egymás hatását csökkentik, de a permetezőt is eldugíthatják.
Van lehetőség lombtrágyával történő további kombinációra is az egyes gombaölős kezelések során, azonban ezen készítmények mindig utoljára kerüljenek a tartályba, hiszen hajlamosak a felhabzásra.
A növényvédőszerek kicsapódását előidézheti túl hideg víz is, ami leginkább a kora tavaszi időszakban jellemző. A víz minősége is befolyásolja a szerek hatékonyságát. A legjobb minőségű víz a permetezéshez az esővíz lenne, majd a csapvíz, utána a fúrt kutakból származó víz. A vízkeménység a permetszerek hatékonyságát is befolyásolhatja. Sőt a többféle hatóanyag a permetszer pH-értékét is módosíthatja. Az optimális pH értéket 7,2-7,6 között kell tartani.

A gyártó a címkén fontos információkat közöl a permetszer keverési szabályairól, amiket mindig olvassunk el és tartsunk be!

 

PERMETEZÉSI KISOKOS - Hogyan kezdjek neki a permetezésnek?

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK:

  • A permetlé a növény minden részét egyenletesen borítsa

  • Vizes növényt ne permetezzünk

  • Nyári hőségben ne permetezzünk

  • Fagypont alatti hőmérsékletben ne permetezzünk

 

TUDNIVALÓK A NÖVÉNYVÉDŐSZEREKRŐL

A növényvédőszerek címkéje pontos használati utasítást tartalmaz, amit mindig be kell tartanunk! Lássunk néhány információt, amit még a csomagolásról tudhatunk meg.

 

A növényvédőszerek hatása:

Kontakt vagyis a növény felületén ható szer.

Szisztémikus (felszívódó) esetén a hatóanyag bekerül a növény keringésébe és ott mozog tovább.

Lokoszisztémikus mélyhatású hatóanyag, ami bejut a növénybe, de ott nem mozog tovább.

 

A növényvédő szereket alkalmazhatjuk PREVENTÍVEN, vagy a kórokozók és kártevők megjelenése előtt, valamint KURATÍVAN, azaz amikor már megjelent a fertőzés vagy kártevő.

 

Érdekesség! A növényvédőszer neve mellett feltüntetik a szerformát, ez azt jelenti, hogy a hatóanyagot növényvédőszerré alakítás során, milyen formulájú terméket hoztak létre. Tehát már a felbontás előtt tudjuk, hogyan juttassuk ki a készítményt, valamint milyen keverékre számíthatunk (milyen lesz a keverék textúrája, mennyire tapad a növény felületén és milyen hőmérsékleten juttathatjuk ki). 

AL - felhasználásra kész folyadék CS- kapszulázott szuszpenzió
DP - porzó DC -diszpergálható koncentrátum
EC, E, L, LC - emulzióképző folyékony permetszer EG - emulzióképző granulátum
EW - olajemuzió vizes fázisban F, FL, L, WSC - vízoldható folyékony készítmény
FG - finom granulátum FW - vizes törzsszuszpenzió
G, GR - granulátum ME - mikroemulzió
MG - mikrogranulátum OD - oldajos diszperzió
PA - paszta SE - vizes alapú szuszpoemulzió
SC - szuszpenzió koncentrátum TB - tabletta
ULV - csökkentett vízmennyiséggel kijuttatható  WG, DF, DG, SG - vízben diszpergálható
WP, SP - nedvesítő, vízoldható por alakú permetezőszer  ZC - CS és SC formulációk keveréke
ZW -  CS és EW formulációk keveréke  

 

A CSOMAGOLÁSON JELZIK A NÖVÉNYVÉDŐSZER VESZÉLYESSÉGÉT IS

III. Méhekre nem veszélyes – a növényvédőszer rendeltetésszerű használata nem veszélyezteti a méheket

II. Mérsékelten méhveszélyes – a növényvédőszer kontakt hatása a méhek 60-100 %-át elpusztítja, 6 órán keresztül megőrzik toxicitásukat

I. Kifejezetten veszélyes – a növényvédőszer kontakt hatása a méhek 90-100%-át elpusztítja és 12 órán át megőrzi toxikus hatását

Méhkímélő technológiai kijuttatásról itt olvashatsz ⇒ Kertészkedj a méhek védelmében

 

Kiskerti felhasználóként is fontos hogy minden esetben körültekintően válasszuk ki a szükséges rovarölő szert, és úgy használjuk fel azokat, hogy tisztába vagyunk élettani hatásukkal! Odafigyelve a környezetünkre és a hasznos szervezetekre! 
 

Veszélyesség vízi szervezetekre – a biztonsági távolságot jelzik, hogy milyen távolságra kell lenni az állóvizektől.

Továbbá jelzik a növényvédőszerek humán egészségügyi hatásait és a toxikológiai tulajdonságait.

 

 

 

 

 

A NÖVÉNYVÉDŐSZEREK CSOMAGOLÁSÁN FELTÜNTETIK A FORGALMI KATEGÓRIÁKAT


I. Szakirányú egyetemi végzettséggel megvásárolható és felhasználható, növényvédelmi vény ellenében megvásárolható szerek.

II. Feltételes forgalmú szerek, megvásárlásához és felhasználásához Zöld könyv szükséges. Csak saját célra vagy hozzátartozó számára vásárolható szerek és szakirányító felügyelete mellett juttatható ki.

III. Szabad forgalmú szerek, a 18 életévét betöltött személyek beszerezhetik és felhasználhatják.

 

MUNKA-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ


A növényvédőszerek csomagolásán feltüntetik azoknak a napoknak a számát, ameddig a kezelt területre csak védőfelszerelésben lehet menni.

 

Mit is jelent az ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGYI VÁRAKOZÁSI IDŐ (É.V.I.)? 


Azoknak a napoknak a számát jelöli a növényvédőszerek csomagolásán, ameddig várni kell a kezelés és a szüret közt.

 

A NÖVÉNYVÉDŐSZEREK KIVÁLASZTÁSA


A növényvédőszerek kiválasztásánál jó ha figyelembe vesszük azt, hogy a károkozók rezisztensé válhatnak bizonyos esetekben. Ennek elkerülése érdekében jó, ha egyszerre alkalmazunk kontakt és felszívódó szereket vagy ha a különböző hatóanyagú szereket felváltva használjuk így nem tudnak hozzászokni és hatásos tud maradni a permetszer. Ne alkalmazzunk az előírtnál kisebb dózisokat, mert az is elősegíti a rezisztencia kialakulását. A tankkeverékhez adott hatásfokozókkal elősegíthetjük a permetcseppek optimális szétterülését a leveleken.

 

MEGFELELŐ VÉDŐRUHÁZAT


Kisüzemi, házi kerti felhasználás esetén általában kis mennyiségű növényvédő szer, alkalomszerű felhasználása történik. Azonban mindez változatos módon valósul meg, mert gyümölcsfákat, szőlőt zöldségeskertet vagy dísznövényeket is kezelhetünk kertünkben. A kijuttatást általában azonos személy készíti elő és végzi el. Ajánlott védőfelszerelés védőruha kombináció:

  • PVC gumicsizma
  • PVC, neoprén, vagy nitril gumikesztyű
  • 5-6-os típusú védőruha, vagy növényvédelmi munkaruha
  • FFP2(OV) részecskeszűrő fél-álarc
  • (szükség esetén, a kijuttatás módjától függően: +3-as típusú védőszemüveg, +védőkalap).

 

Permetezőgép helyes karbantartása lépésről lépésre


A permetezőgépeket termesztett kultúrától függően, sokféle növényvédő, rovarölő, gyomirtó vagy növekedésszabályzó szerek kijuttatására használjuk. Mivel ezen szerek eltérő hatóanyagot tartalmaznak a gépek rendszeres és alapos karbantartása, a helyes működéshez elengedhetetlen. Fontos továbbá megemlíteni a szermaradványok lerakódását a tartályban, melyek a permetezni kívánt növény számára káros anyagokat tartalmazhatnak, termés kiesést vagy minőségromlást eredményezve.
Tehát minden permetezés után, erősen ajánlott permetezőgép tartályának a kiürítése, valamint a külső és belső részek alapos mosása.

 

1. Mint a permetezést, a tisztítást is csak megfelelő védőfelszerelésben szabad elvégezni!

2. A permetezőgépek tisztítása során töltsük fel a permetezőtartályát térfogatának a
20-25%-áig, alaposan rázzuk meg a permetezőt, majd a tisztításhoz felhasznált vizet
szétpermetezhetjük azokon a területeken ahová korábban kevesebb szer jutott.

3. Ezen folyamatot legalább még egyszer, de akár kétszer is megismételhetjük, az alapos
tiszítás érdekében. Ezzell nem csak a tartályt, de a csöveket, szórófejet is tisztítjuk
(fémgolyós típusoknál a golyó szertől való letapadását előzzük meg).

4. A golyó letapadásának árulkodó jele, mikor a kar mozgatásával nem tudjuk besűríteni a
működéshez szükséges levegőt.

5. Fontos, hogy a sennyvizet felelősségteljesen kezeljük vagy ártlamatlanítsuk. A mosást
felszíni vizektől és érzékeny területektől távol végezzük el.

6. Soha ne öntsük a mosóvizet vagy a megmaradt permetlevet a csatornába! Az
átöblített flakonokat 1 liter alatti mennyiség felhasználásakor kommunális hulladékként
kezeljük, míg 1 liter feletti hulladékról a CSEBER program veszélyes anyag begyűjtő akciója
keretén belül szabaduljunk meg.

7. Mosást követően ne hagyjunk vizet a tartályban és ha lehetséges úgy tároljuk, hogy
a maradék nedvesség ki tudjon párologni. A mennyiben a csövet külön száírjuk a
géptől érdemes a végeket letakarni. elkerülve ezzel a rovarok megtelepedését és a lehetséges
dugulást.

 

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: