MadárTÁVLAT

MadárTÁVLAT

Tippek, trükkök és hasznos tanácsok ahhoz, hogy kertünk madárbaráttá varázsoljuk!

Fontos, hogy a kertünkben minél tudatosabban és minél kevesebb környezetromboló hatással tudjunk növényvédelmet folytatni. Ebben óriási segítségünkre lehetnek kis repülő barátaink: a madarak. Ahhoz, hogy kertjeinkben igazán jól tudják érezni magukat csak néhány egyszerű trükköt, praktikát és egy kis odafigyelést kell alkalmaznunk. 

A városiasodás következtében szűkül a madarak természetes élőhelye és fészkelő helyei.

Vannak olyan fajok, amik ezeket a változásokat jól kezelik, de néhány faj nem jól tolerálja a városias körülményeket, ezért csökken az egyedszámuk. Az Ő érdekükben és a segítségükre sietve összegyűjtöttem pár hasznos tanácsot, amikkel könnyebbé tehetjük számukra az életben maradást és a fészekalj felnevelését. Cserébe pedig, különleges zsibogó bokrokkal, csivitelő avarszinttel és legfontosabbként a rovar-kártevő mentesítő tevékenységekkel örvendeztetnek meg minket. 

A célunk tehát, hogy a madarakat a közelünkbe csalogassuk. Ennek két fő oka van: az egyik, hogyha a madarakat a közelünkbe csalogatjuk, akkor sokkal jobban meg tudjuk őket figyelni, gyerekeknek és felnőtteknek is nagy élmény lehet közelebbről látni, csodálni a madarak fejlődését. A másik ok, hogy rendkívül hatékony biológiai fegyverek. Fogyasztanak: gyommagvakat, gyümölcskártevőket, szúnyogokat, legyeket és néhány hasznos faj a nehezen elérhető kártevőket is tizedeli Pl: harkályok a fában élősködő lárvákat, rigók a talajban élő pajorokat. Jelenlétükben csökkenthetjük a vegyszeres beavatkozásokat.

Ahhoz, kerjeinket vonzóvá tegyük a kismadarak számára, néhány alapfeltételt kell biztosítanunk számukra. Az alábbi stratégiai feladatok ellátásával közelünkbe csalogathatjuk a madarakat.

Megfelelő, nyugodt fészkelőhely:

o    Ezt elérhetjük azzal, ha a kertjeink nyugodt, háborítatlan részeiben meghagyjuk a füvet magasabbra nőni, vagy ha szeretjük az egynyári virágokat, akkor már kaphatók színes virágmag keverékek, amikkel nem csak a madárkáknak kedvezünk, hanem a méheket és egyéb hasznos rovarokat is a közelünkbe csalogatunk. Ezekben a magasabb, füves részekben szívesen fészkelnek védetten, a földön költő madarak és a felmagzó növények magjait is előszeretettel fogyasztják a magevők.
o    Nagyon kedvelik a bokrokat, cserjéket ebben jól eltudnak bújni és védetten tudják a fészkeiket kialakítani. Ha lehetőségünk van, akkor olyan fajokat ültessünk, amelyek terméseit tudják fogyasztani a madarak. Példaként lásd lentebb
o    Helyezzünk ki, akár a lombkorona szinten vagy a talajon is madárodúkat. Ezeket készíthetjük magunk akár a gyerekeinkkel karöltve vagy meg is vásárolhatjuk. A verebek és a fecskék szeretnek kolóniákban élni ezért helyezzünk többet egymás mellé. 
o    A fákban lévő odúk, természetes mélyedések kiválóan alkalmasak a költésre. Ha,a kertünkben kidől egy korhadt fa, akkor azt hagyjuk meg a költő madarak számára, mert abban nyugodtan tudnak fészket kialakítani.


Víz biztosítása:
Minden madárbarát kertnek rendelkeznie kell itatóval. Ez lehet akár egy kis kerti tó vagy speciális madáritató. A nyári melegben nemcsak inni, hanem fürödni is nagyon szeretnek a vízben a madarak. Ügyeljünk rá, hogy a vizük mindig tiszta legyen és ha tehetjük akkor időnkét cseréljük. 

 

Madáretetés télen

Etetés:
A madarak etetése a legfontosabb, legkényesebb kérdés, mert a téli madáretetés az első fagyok beköszönte előtt kezdődik és egészen március-áprilisig tart. Eléggé összetett feladat, mert ha egyszer belekezdtünk, akkor folyamatosan gondoskodnunk kell a táplálékról. A madarak megszokják a táplálék helyét és biztos forrásnak tekintik. Ha egyik napról a másikra abbahagyjuk (főleg fagyos téli napokon) akkor nagyobb bajt is okozhatunk. 
A felhasználható eleségek és az etetés sokszínűsége valamint a madarak életmódja, szokásai miatt rengeteg módszer és stratégia között választhatunk az etetési mód és a táplálékok között. 


MIVEL ETETHETJÜK A MADARAKAT? 

    Olajos magvak: A téli etetés legfontosabb alapeleme a sótlan fekete napraforgó mag és az olajos magvak. A szotyiba keverhetünk apró magvakat kölest vagy muhart. (egyes fajok csőre csak a kisebb magok vagy a félbe tört szemek elfogyasztására alkalmas). Diót és mogyorót megtörve kínáljunk fel nekik. 
TIPP: legegyszerűbb ezeket a magkeverékeket előre megvásárolni áruházakban vagy állatkereskedésekben. 


  Állati zsiradék: szintén fontos és a téli hidegekben elengedhetetlen bizonyos állati zsiradékok pótlása. Ez kacsa-liba- sertésháj vagy sótlan szalonna lehet. A kereskedelmi egységekben kaphatunk előre gyártott úgynevezett: cinkegolyót, ami faggyú és magok keveréke.
TIPP: A tavasz végén megmaradt cinkegolyókat elcsomagolhatjuk és fagyasztóban eltárolhatjuk ősz végéig. 


    Bogyósok, Gyümölcsök: A rovarevők közül is sok faj kedveli a gyümölcsöket ezért ezzel tudunk a legjobban kedveskedni tollas barátainknak. Válasszunk olcsóbb almát amiket kiakasztgathatunk a bokrokra vagy a talajszintre szórhatjuk az almakarikákat. 
TIPP: főtt sótlan rizset, főtt tésztát is tehetünk ki az etetőkbe, de kövessük nyomon hogy elfogynak e, mert egy két nap elteltével megromlanak ekkor inkább tisztítsuk meg az etetőket és tegyünk frissebbet. 

 

MIVEL NE ETESSÜK A MADARAKAT? 

Sok segítőkész ember tévesen és tudatlanul szeretné etetni a madarakat. Vegyük figyelembe,hogy a madaraknak  mire van szüksége. Sajnos téves felfogás, hogy a madaraknak kenyérre, péksüteményre van szükségük. Ezek károsak, vagy akár veszélyesek is lehetnek számukra. Semmi olyat ne adjunk nekik, amiről nem győződtünk meg, hogy hasznosak. 
Mellőzzük a sózott ételeket, a chipset, pop-cornt, sózott mogyorót és más magkeveréket. 

A vízimadarak etetése szigorúan tilos! Nekik nincs szükségük hozzá táplálásra, ráadásul gyakran látni hogy kenyérdarabokkal etetik őket, ami káros, sőt veszélyes is lehet számukra.

Etetők tekintetében szintén számos lehetőség közül választhatunk. Pl: tálcás etetők, dúcetetők, függő etetők. Az etetők típusát mindig az adott madárfaj életmódja határozza meg. Mert néhány faj a földről szeret csipegetni. Egyes fajok pedig csapatokban a lombkorona szintben csemegéznek. 
A legfontosabb tevékenységeink a etetőkkel kapcsolatban, hogy mindig legyen benne megfelelő mennyiségű táplálék és az, hogy hetente legalább egyszer takarítsuk ki. Az bepiszkolódott magokat és a megromlott ételeket ne hagyjuk benne, ezekre mindig ügyeljünk. 

Tehát fontos természetvédelmi feladatunk a madarak védelme. Néhány figyelmességgel sokat tehetünk értük akár a saját kertjeinkben is. Legyünk türelmesek, mert idő szükséges ahhoz, hogy igazi madárparadicsommá váljon a kiskertünk. 

 

Madárcsalogató növények, madáreleségeknek javasolt fák és cserjék: 

o    Fehér-, Csüngő eperfa
o    Terülő madárbirs 
o    Húsos som
o    Fekete berkenye
o    Tűztövis
o    Magyal
o    Fekete Bodza
o    Lucfenyő
o    Tuják 
o    Borostyán  

Mintegy 50 madárfaj látogathat el kertjeinkbe etetőinkhez. 
•    Vörösbegy
•    Barátposzáta
•    Ökörszem
•    Csíz
•    Őszapó
•    Feketerigó
•    Verebek
•    Cinkék
•    Fecskék
•    Harkályok 

 

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.