Hogyan töltsük fel energiával a balkonnövényeinket?

Hogyan töltsük fel energiával a balkonnövényeinket?

Legyen szó a muskátliról, fuksziáról, lobáliáról, vagy a petúniáról, de még sorolhatnánk tovább, mely növényeket nevelhetjük a balkonon, mindnek szüksége van a tápelemekre. Ezeket a talajból veszik fel a gyökereiken keresztül oldott állapotban. Mivel a balkonnövényeket zárt edényben tartjuk, ezért gyakori probléma, hogy a fontos tápelemek kifogynak a talajból akár 3-4 hónap alatt. Ekkor fordul elő, hogy a növények levelei sárgulnak, fakulnak, amelyből gyakran következtethetünk a tápelemek hiánytüneteire. 

 

 

 

 

Virágzó petúniák: hogyan töltsük fel energiával a balkonnövényeinket? Általános tudnivalók és tanácsok az oldalon! Balkonnövények tápelemei

A növényeknek három tápelemre van a legnagyobb mennyiségben szükségük, amelyeket makroelemeknek nevezünk. A nitrogén a növekedést segíti elő, a kálium a virágzást, a foszfor pedig a megfelelő gyökeresedést. Harmonikus tápanyagellátás mellett minden növény egészségesebb lesz és jobb ellenállóképességet mutat a kórokozók és a kártevők ellen. Fontos, hogy mindig odafigyeljünk a növények állapotára és akkor sokáig kápráztatnak el minket a szépségükkel.


Lehetőleg ne várjuk meg, míg a növények hiánytüneteket mutatnak, mert az már súlyosabb problémát jelentenek, és akár tönkre is mehetnek, de akkor sem kell csüggednünk. A lombtrágyázás és tápoldatos beöntözés gyors és gazdaságos megoldást tud biztosítani nekünk, amennyiben észleljük a hiánytüneteket, vagy éppen szeretnénk megelőzni azokat. A növény a tápanyagutánpótlás ilyen formáját tudja a leggyorsabban és a leghatékonyabban hasznosítani.

Hogyan töltsük fel energiával a balkonnövényeinket? Hasznos tippek, tanácsok.

Mikor végezzük el a balkonnövények táplálását

  • A tápoldatos beöntözést márciustól szeptemberig végezzük folyamatosan!
  • Tavasszal és nyáron heti rendszerességgel, vagy akár hetente kétszer is kijuttathatjuk, de mindig az adott növényre ajánlott időszakonként!
  • A tápoldat sose kerüljön száraz talajra, mert így károsodhat a növény gyökere.
  • Mindig nedves talajra jutassuk ki a tápoldatot!
  • Tartsuk be az ajánlott dózist, mert túladagolás esetén károsodhat a növény.
  • A tápoldat csak a talajra kerüljön, a friss hajtásokra és a levélre ne!

Tápoldatos beöntözésre és lombtrágyázásra választhatjuk a Kiskertész Virágözön terméket, amely általánosan felhasználható virágzó növények, de akár levéldísznövények tápanyagutánpótlására. Harmonikus tápelemtartalma elősegíti a növények egészséges fejlődését és a megfelelő növekedését. A Virágözön 6,25% nitrogént tartalmaz, a növény növekedésének elősegítése érdekében, 3,75% foszfor-pentoxidot a megfelelő gyökeresedésért és 5% káliumot, hogy a növény könnyen virágba boruljon.

Felhasználási javaslat: 100 ml/ 10 l víz

 

Hogyan töltsük fel energiával a balkonnövényeinket? A Kiskertész Virágözön felhasználásának leírása.

KISKERTÉSZ VIRÁGÖZÖN FELHASZNÁLÁSA

 

A tápoldat egész évben biztosítja a szobai és kültéri virágzó és levél dísznövények harmonikus tápanyagellátást, utánpótlását.

Hozzájárul az intenzíven virágzó dísznövények (balkon, cserepes és szobai) és egynyári növények virágzás elindításához és annak folyamatos fenntartásához. Hosszantartó virágzást és üde zöld lombfelületet biztosít a tápanyagok különleges kiegyensúlyozott összetételének köszönhetően. 

Felhasználható kora tavasztól nyár végéig, akár a telepítést megelőző tápanyag feltöltésre, akár a vegetáció alatti tápanyag utánpótlásra.

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.