Paradicsom kártevői

Paradicsom kártevői

A konyhakertben termesztett paradicsomnál nincs is finomabb, viszont ehhez elengedhetetlen a helyes gondozás, amivel megelőzheted az esetleges kórokozók megjelenését.  PARADICSOM TERMESZTÉSÉRŐL BŐVEBBEN 

A kártevők kártétele nyomán utat engednek másodlagos kórokozók megjelenésének, illetve számos betegséget terjeszthetnek (például vírusokat). A következőkben áttekintheted hogyan védekezz ellenük.

Talajlakó kártevők

Cserebogár lárvák, pattanóbogár lárvák, drótférgek


A cserebogár és a pattanóbogár lárvák több éves fejlődésüket a talajban töltik, ahol ez idő alatt végzik kártételüket. A növények gyökereivel táplálkoznak. A növények a kártétel következtében hiányosan kelnek, lankadnak, fonnyadnak és végül elpusztulnak. Védekezés a kártevők ellen történhet rovarölő talajfertőtlenítő szerrel: Picador 0,8 MG kontakt hatásmechanizmusú rovarölőszeres talajfertőtlenítő. A készítményt a vetés, illetve kiültetés előtt, vagy akár azzal egymenetben kell kijuttatni és a talajba dolgozni. Dózisa 100m2-re számolva 120 g. 

 

 

Molytetvek

Üvegházi molytetű, dohányliszteske

Zárt termesztőberendezésekben egész évben, szabadföldön pedig a nyári hónapokban károsítanak. Polifág kártevők, viszont néhány tápnövényét előnyben részesíti. A hajtatott paradicsom egyik legjelentősebb kártevője. Kártételét a paradicsomon is előforduló gemini vírus vektoraként is fokozza. Soknemzedékű faj, folyamatosan szaporodik. A nyeles tojásait a paradicsom fiatal leveleinek fonákjain helyezi el. Ha optimális a hőmérséklet a tojásból a lárvák egy hét alatt kikelnek. A lárvák helyhez kötötten, viaszburok védelmében szívogatják a leveleket. A kártétel következtében a levelek torzulnak, lehullanak, majd a károsított növények visszamaradnak a növekedésben, a termés mennyisége csökkeni fog. A mészharmaton megjelenő korompenész a termés minőségét jelentősen rontja. Az imágók észleléséhez a sárga ragacsos lapot használjunk. A K-1 kontakt hatású piretroid készítménnyel tudunk védekezni az üvegházi molytetű ellen. A kezelést az első kis kolóniák kialakulása előtt célszerű elkezdeni, a fiatal lárvák és imágók ellen hatásos. Dózisa 4-8g/10 liter vízben. Ez a mennyiség 200m2 terület kezelésére alkalmas. A szükséges további kezeléseket más hatásmechanizmusú készítménnyel kell elvégezni: Spilan 20 SG felszívódó rovarölőszer, csak a kifejlett, mozgó alakkal szemben rendelkezik megfelelő hatásos. Utolsó kezelés ideje: az első bogyó teljes kifejlődése. Dózisa 4 g/10 liter vízben feloldva, mely 200m2 terület kezelésére alkalmas. 

 

Levéltetvek

Zöld őszibarack-levéltetű, uborka-levéltetű, foltos burgonya-levéltetű, csíkos burgonya-levéltetű 


A növényházakban előforduló, polifág levéltetű fajoknak nem a paradicsom a legfőbb tápnövényük. Megjelenésükre a kiültetést követő intenzív hajtásnövekedés időszakában számíthatunk. Április végén, május elején migrálhatnak át a fás növényekről. Számos paradicsomon előforduló vírus vektorai. A levél tetvek ellen kontakt és felszívódó szerekkel védekezünk: K-1, illetve a Full 5 CS, melynek dózisa 8 ml/10 liter vízben feloldva. Felszívódó készítmény a Spilan 20 SG. Valamint a Pirimor 50 WG preventív levéltetvek elleni készítménnyel: előrejelzés alapján a kártevők megjelenésekor kell megkezdeni a kezeléseket, az utódnemzedék ellen pedig szükség esetén meg kell ismételni a kezelést. Dózis: 8-12 g/10 l víz. 

 

Takácsatka 

Közönséges takácsatka 

Az atka szabad szemmel észrevehető, pókszabású állatka. Nagy tömegben vöröses foltként láthatóak a növényeken. Megismerhetjük a pókhálószerű szövedékről, amit készítenek. A folyamatosan hasznosított növényházakban egész évben szaporodik, de a télen nem fűtött termesztőberendezésekben is áttelel. Határozatlan nemzedékszámú, hőmérséklettől függően 2-4 hét alatt fejlődik új nemzedéke. A megtermékenyített nőstény a levélfonákra rakja tojásait. Szabadföldön számottevő kártétele aszályos időben ott várható, ahol fertőzött palánta kerül kiültetésre. Kártétele: a levél felszínét folyamatosan szívogatja, melynek következtében halvány, apróbb foltok jelennek meg. A szívogatásuk következtében a levelek torzulnak, majd elszáradnak és lehullanak. Védekezhetünk a kártevők ellen a Zoom 11 SC nevű kontakt hatásmechanizmusú atka ölő készítménnyel. Az atkák kifejlett egyedein kívül valamennyi fejlődési alak ellen hatásos. A növényvédő szer kijuttatása gyéríti a tojások és lárvák számát, hatására a nőstény atkák terméketlen tojásokat raknak. Az atkák felszaporodásának kezdetén indokolt a permetezés végrehajtása. Egy vegetációs időszak alatt egy alkalommal használható fel a rezisztencia kialakulása miatt! A készítmény dózisa 5 ml/10 liter vízben feloldva. 

 

Lombrágó hernyók

Gyapottok-bagolylepke 

bagolylepke2-3 nemzedékes vándorlepke, de előfordul, hogy szabadföldön báb alakban, a talajban áttelel. Polifág kártevő. Akár mind a három nemzedéke károsíthatja a paradicsomot.  Általában éjjeli életmódot folytatnak a lepkék és a hernyók is, a nappali fény elől elrejtőznek. A bagolylepkék hernyói általában a leveleket, a virágokat és a termést rágják. Fiatalabb növényeknél akár tarrágást is okozhatnak, idősebb növényeknél a levélereket meghagyva táplálkoznak. Május végén, június elején feromon csapdákkal követhetjük nyomon a megjelenésüket, majd a tojásrakás és lárvakelés kezdeti szakaszában kezdjük a védekezést ellenük. Kémiai védekezésre használjuk: K-1, Full 5 CS készítményeket. Biokertészek pedig a fiatal hernyók ellen a Laser Duplo készítménnyel tudnak védekezni.

 

 

 

Poloskák

burgonyabogárManapság egyre több poloska jelenik meg és egyre több problémát is okoznak. A kifejlett példányok akár 50-100 tojást is rakhatnak. Az egyedfejlődésükben öt lárva stádiuma van, ezeket követi a kifejlett egyed; ezek minden alakja károsít. Szívogatásuk hatására például a paradicsomon besüppedő, sárgás foltok jelennek meg.

 

Burgonyabogár

A burgonya mellett a paradicsom és padlizsánt is kedveli. A lárva és a bogár is károsítja a növényeket. A jellegzetes, karéjozó rágással akár, tarrágást is okozhatnak. A visszamaradt növényi maradványokat fekete ürülékükkel szennyezik.

Kerti kalendárium

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.