Csodálatos őszi virágoskert

Csodálatos őszi virágoskert

Miután nyári virágaink elnyíltak, leveleik elbarnultak és elvesztették esztétikájukat, egyes rövidnappalos növények ilyenkor kezdenek el pompázni a kertben. Az ősszel virágzó növényekkel sokkal színesebb és izgalmasabb látképet idézhetünk a kertünkbe. Ebben az időszakban talán a legszebben díszítő növényünk a krizantém, de emellett számos más ősszel díszítő virágunk van, amely színt visz a kertünkbe. 

 

Puha szirmú,dús krizantém

Rendkívül sok fajtája terjedt el a termesztésben. A virágformák között megkülönböztethetünk egyszerű, féltelt, telt, gömb és pompon alakú fajtákat is. Az egyszínű fajták mellett sok két-, és háromszínű fajtákat is találhatunk. A növény magassága az egészen alacsony 20 cm-től a másfél méterig terjedhet. Az alacsony termetű, egyéves fajtákat általában cserépben neveljük, a magasra növő, telt virágú fajtákat általában vágott virágnak használjuk, míg a középmagasra növő félcserjés krizantémok a kertünkben mutatnak a legszebben. A krizantémok gondozása rendkívül egyszerűnek tekinthető, egy-két fontos szabály betartásával, gyönyörű színfoltja lehet a kertünknek. 

bokros krizantém

A krizantém gondozása

Fontos a megfelelő hely kiválasztása. A talaj szempontjából nem túl igényes, a talaj szerkezetére és kémhatására nem érzékeny, viszont szélsőséges talajokon (homok), igyekezzünk gyakran öntözni. A krizantém virágzásához csak pár órányi napsütésre van szükség, így próbáljunk meg félárnyékos helyet találni a kertünkben, hiszen a nyári erős napsugárzásra nagyon érzékenyek. A nyári hőség nemcsak a virágok fejlődését gátolja, hanem segíti a kártevők (takácsatkák) megjelenését is.
Rendkívül vízigényes növény, tavasztól rendszeres öntözést igényel, legfőképpen a nyári és őszi időszakban. Az öntözést nagyban befolyásolja a talaj minősége, szerkezete és az eső mennyisége. Sekélyen található gyökereik miatt tartsuk mindig kissé nyirkosan földjét. A krizantém a növekedés és virágképzés szakaszában a leginkább tápanyagigényes, ezért fontos az optimális tápanyag-, és vízutánpótlás. Ennek kielégítésére különböző komplex műtrágyákat használhatunk beöntözéssel vagy talajba dolgozással.

A krizantém szaporítása

A szaporítás tavasszal, általában tőosztással vagy dugványozással történik. Tőosztás esetén egy, már meglévő tövet kézzel szétválasztunk és szétültetjük, amellyel a többéves növények fiatalítását is elvégezzük. Dugványozás esetén több 5-6 cm-es dugványokat vágunk le az anyanövényről, majd tápanyagdús földbe ültetjük őket. Rendszeres öntözés mellett, tápoldatozzuk, majd bokrosodáskor legalább kétszer csípjuk vissza. 

 

 

 

 

Mindenki kedvence az árrvácska

Az árvácska népszerű dísznövényünk, nemcsak a kertekben, de balkonládákban és virágágyásokban is jól mutat. Számtalan színváltozata létezik, emellett megkülönböztetünk kis-, és nagyvirágú fajtákat is. 

Az árvácska gondozása

A napos és félárnyékos helyeket kedveli, emellett a tápanyagban dús és jó vízellátottságú talajok a legoptimálisabbak számára. Időközönként érdemes eltávolítani az elszáradt leveleket, virágokat és szirmokat, így hosszabb virágzási időt érhetünk el nála. 

Az árvácska szaporítása, ültetése

Kétféle ültetési mód terjedt el az árvácska esetében. Tavasszal és ősszel egyaránt találunk kiültethető palántákat, amely hosszú ideig díszíti kertünket. Könnyen szaporítható magról is. Az őszi virágoztatáshoz a magvetést júniusban, míg a tavaszi virágoztatáshoz július-augusztusban végezzük el. A magokat sekélyen vessük és takarjuk be egy réteg homokkal, próbáljuk hűvös, árnyékos helyen tartani őket. A kelésig tartsuk nyirkosan a közeget, majd a két valódi levél megjelenésekor ültessük szét a palántákat. 

 

 

 

A kertben bárhol jól mutat a díszkáposzta

Az őszi időszakban kerülnek a kertészetek polcaira a rendkívül dekoratívan díszítő díszkáposzták. Ebben az időszakban üde színfoltja lehet a kertünknek, árvácskával, csarabbal vagy akár krizantémmal együtt ültetve gyönyörűen díszít. Nagy átmérőjű leveleiben rejlik a díszítő ereje, ami a hideg hatására veszt a klorofill tartalmából, aminek következtében a levelei színesedni kezdenek. Kétnyári növény, amely az első évben levelet, majd a második évtől virágot és magot hoz, hideg telek esetén takarni szükséges, így tavasszal újra fejlődésnek tud indulni.

A díszkáposzta gondozása

Egyszerű gondozást igényel, rendszeres öntözés mellett mindenhol szépen mutat. Talajban nem válogat, jó vízáteresztő képességű, laza talajokat kedveli, de lényegében bármilyen talajban jól fejlődik. Mérsékelten tápanyagigényes, fényigényes, félárnyékkedvelő növény.

A díszkáposzta szaporítása

Érdemes magról szaporítani, amit tavasszal, májusban végezzünk el. A kelés után, a fagyok elmúltával a palántákat kiültethetjük. Próbáljunk napos helyet találni számára és a nyár folyamán rendszeresen öntözzük. Vigyázzunk, hiszen a csapadékmentes időszakban a levelei könnyen elszáradnak, elfonnyadnak. 

 

 

Különleges erika

Ősszel gyönyörűen díszítő növényünk az erika, vagy másnéven hanga. Alacsony-közepes termetű félcserje, amely nagyon hasonlít a csarabra, viszont az erika virágai gömbölyűbbek, levelei tűszerűek. Balkonládákba kiültetve szépen díszít, arra ügyeljünk, hogy félárnyékos, szélvédett helyet keressünk számára, illetve savanyú, tápanyagdús talajban fejlődik leginkább. 

erika avagy hanga

 

Végül, de nem utolsó sorban a csarab

Ez az alacsony termetű, örökzöld növényünk rendkívül mutatós az őszi időszakban. Évelő növényként tartjuk számon, akár télen is képes virágot hozni. A csarab és az erika is mészkerülő növénynek számít, így savanyú, tápanyagdús földbe ültetve, lágyvízzel locsolva fejlődik a legszebben. Figyeljünk a rendszeres öntözésre, főleg balkonládában gyorsan kiszáradhat. 


 

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.