A talajfertőtlenítés jelentősége

A talajfertőtlenítés jelentősége

A talajelőkészületek és a talajfertőtlenítés első lépése a veteményezésnek. Először fel kell mérni, hogy a talajban mennyi kártevő lárvája lelhető fel. 

A tavaszi talaj-előkészítésnek számos kritériumnak kell megfelelnie, minden évben más és más lehet a kialakítandó terület jellege. Ez változhat a tavasz beköszöntének időpontjától, az év csapadékviszonyaitól, az őszi talaj munkák minőségétől, stb. Mindemellett fontos szerepet kap a kiskertész szakmai felkészültsége, rálátása, rutinja, és nem utolsó sorban folyamatos ismeretbővítése, hiszen minden évben figyelembe kell venni az éppen aktuális környezeti-, technológiai körülményeket a termeszteni kívánt növénykultúra igényeihez mérten, vagyis nem sablonszerű kell végrehajtani a termesztési gyakorlatot. 

A talajelőkészületek (talajegyengetés, vegyszer bemunkálás, magágy előkészítés) tervezésénél érdemes átgondolni a területen végrehajtandó műveletek sorrendjét, számát, érdemes összevonni folyamatokat pl. vetést és talajfertőtlenítést. 

A tavaszi magágy-előkészítés során a következő meghatározó szempontokat kell figyelembe venni

  • a talaj csapadékmegőrzése és vízgazdálkodása
  • egységesen megművelt, jó talajszerkezet kialakítása, melynek eredményeként a talajfelmelegedés is gyorsabb
  • a vetés előtt , vagy azzal egyidőben történő talajfertőtlenítő kijuttatása

 

Térjünk is rá az utolsó pontra: a talajfertőtlenítésről röviden

A nagyobb termetű talajlakó kártevők közül elsősorban a pajor, a lótücsök, a drótférgek, a bársonylégy nyűvei amelyek komolyabb problémát képesek okozni. Kártételük: kitúrják, rágcsálják, kiodvasítják, átfúrják a növények föld alatti részeit, ezzel az adott növényegyed teljes kipusztulását okozza. A másik jelentős probléma az, hogy a cserebogár lárvája, a pajorok 2-4 évig fejlődnek a talajban, folyamatos károsítást előidézve, ezért fontos, hogy minden évben biztosítsuk a növények számára a talajfertőtlenítést.

lótücsök, pajor és drótféreg kártevők

 

A gázosodó talajfertőtlenítő készítményeket a rovarok a bőrszövetükön és az idegvégződésükön keresztül veszik fel, ezt követően táplálkozásukat befejezik, majd elpusztulnak. Ez a hatásmód újszerű megoldást jelent a talajlakó kártevők elleni védekezésben, mivel a készítmény nem szívódik fel a növénybe, a rovarokat nem a kezelt növények fogyasztásán keresztül pusztítja el. Gázhatásának köszönhetően erős riasztó hatása van a tojásrakásra készülő káposzta-, hagyma és viráglegyekre is.

Picador 0,8 MG aminek hatóanyaga 8 g/kg cipermetrin. Hatékony a pattanóbogár lárva, cserebogár lárva, káposztalégy, sárgarépalégy ellen.
A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való tejes fedettségét, a talaj felszínére szóródott granulátumok maradéktalan összegyűjtését és eltávolítását.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

Kiskerti felhasználás esetén 10 m2-re 12 g, 100 m2-re 120 g, 1000 m2-re 1,2 kg kell kijuttatni.

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: