Varasodás

Varasodás

Az almatermésűeken kialakuló legjelentősebb gombás betegség, ami minőségromlást, sőt terméscsökkenést okoz. A lehullot növényi maradványokban, rügypikkelyekben telel és tavasszal a nedvesebb, párás időjárás hatására fertőz.

 

Kórkép

A betegség a leveleket, a virágokat és a terméseket is megtámadja. Tünetei a levelek mindkét oldalán megjelenő szürkés, feketés foltok. A levelek eltorzulnak és súlyos fertőzés esetén lehullnak. A gyümölcsön száraz foltokat okoz, amik idővel megnőnek, barna színűvé válnak és berepedeznek. A gyümölcs torzul és le is hullhat súlyos fertőzés következtében.

 

Megelőzés/Védekezés

A megelőzésre kell nagy gondot fordítanunk. A gomba az elhalt növényi maradványokban telel, így azokat távolítsuk el és semmisítsük meg, alakítsunk ki szellős lombkoronát a helyes metszéssel, illetve a tél végi lemosó permetezéssel is megelőzhetjük a kialakulását. A harmonikus tápanyagellátással ellenállóvá tehetjük fáinkat a fertőzésekkel szemben.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Naspolya

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.