Terménytárolás

Terménytárolás

A megtermelt, vagy télre vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket hosszabb ideig is eltárolhatjuk, ha betartunk néhány szabályt.


 

Leggyakrabban tárolt zöldségek és kedvenc gyümölcsünk az alma megfelelő tárolásáról:

Burgonya tárolása

A burgonya tárolása előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő érettségi állapotban van-e, mivel csak az érett zöldség áll el hosszabb ideig. Válogassuk át a gumókat, ügyeljünk rá, hogy sérülésmentesek legyenek, a rothadásnak indult darabok megfertőzhetik a többit is. Az megfelelő tárolóban 10-12°C van és sötét. Lehet ez egy pince, verem, vagy a vízóra akna is. Az eltárolt burgonyát időközönként válogassuk át, szedjük ki a rosszakat és csírátlanítsuk a gumókat.

Hagyma tárolása

A hagymát tárolás előtt szétterítve szárítsuk ki. Akkor megfelelő, ha a nyakrésze zárt és a takaró levelek már szárazak. A hagymát is tárolhatjuk pincében, kamrában, vagy az erősebb fagyokig a szabadban is, habár a hagyma elviseli a fagyot is. A fokhagymát is ki kell szárítani, ha a kertből szedjük fel, hogy a takaró levelek kellőképpen megszáradjanak. Majd szellős, száraz helyen tárolhatjuk, vagy csokorba fonva.

Alma tárolása

Az alma tárolásának első és legfontosabb tudnivalója a szüret időpontjának megfelelő kiválasztása. Ha otthon szedjük, akkor arra figyeljünk, hogy a gyümölcs könnyen leváljon. Kíméletesen bánjunk a gyümölccsel, óvjuk a sérülésektől, mert csak a hibátlan termés áll el, és akkor, ha tudjuk biztosítani a 0-3°C hőmérsékletet, a 90% körüli páratartalmat és a jól szellőzött helyiséget. Ezt otthoni körülmények közt nem könnyű egyenletesen biztosítani, de minél jobban törekszünk rá, annál tovább eláll a betárolt gyümölcs. Az különböző almafajtáknak eltér a télállósága, nem mind marad friss hosszabb ideig. Az eltárolt gyümölcsök közül válogassuk ki időnkét a hibásakat, vagy a túléretteket, hogy az egészségeseket meg tudjuk óvni.

Gyökérzöldésg tárolása

Ha többet termeltünk gyökérzöldségből, mint amennyit frissen el tudunk fogyasztani, el tudjuk tárolni télre. Erre a célra válasszunk egy 2-4 °C-os helyiséget, ahol igen magas, 90%-os a páratartalom, például a pincénket, vagy akár egy veremben homokkal rétegezhetjük a zöldségeket. Betárolás előtt az beteg, sérült zöldségeket válogassuk ki.

TIPPEK!

► A tárolásra szánt kamrákat, pincéket érdemes szüret előtt kitakarítani, kimeszelni, fertőtleníteni és alaposan kiszellőztetni.

► A tárolókban gondoskodjunk a rágcsálók elleni védelemről is.

► Fontos kérdés lehet az is, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt tegyünk el, hogy ne legyen se túl sok, se túl kevés. Egy négy fős családnak átlagosan érdemes legalább 50-60 kg burgonyát, 20-25 kg hagymát, 15-20 kg fejes káposztát, 15-20 kg répát eltennie télére.

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.