Tavaszi növényvédelem a veteményesekben

Tavaszi növényvédelem a veteményesekben

A tavaszi időszak, így a kellemesen meleg időjárás beköszöntével sajnos nemcsak a növények indulnak növekedésnek, hanem ezzel együtt a kártevők és kórokozók megjelenésére is számítanunk kell.

A növényvédelmi problémák sok bosszúságot tudnak okozni, mivel gondosan ápolt növényeink termésének mennyiségét és minőségét egyaránt képesek jelentősen rontani. Vegyük most sorra, hogyan, és mit tudunk tenni a betegségek és kártevők megelőzése céljából, illetve mely károsítók ellen hogyan is tudjuk felvenni a harcot.

 

Megelőzés

A károsítók nagyobb mértékű elszaporodásának megakadályozása már a vetés, ültetés előtt elkezdődik, ennek szerves részét képezi a tavalyi évben termesztett növények maradványainak talajról való összegyűjtése és eltávolítása. Emellett egy jól megtervezett vetésforgóval, így a különböző családba tartozó növényfajok egymás után, illetve egymás mellé való ültetésének is kiemelt szerepe van. Továbbá a megbízható forrásból származó, egészséges, csávázott vetőmagok felhasználásával csakugyan már megelőző védekezést folytathatunk.   

 

Védekezés a kártevők ellen

A tavaszi időszak leggyakoribb kellemetlen vendégeinek számítanak a levéltetvek, földibolhák, de a csigák egyaránt nagyon tevékenyek lehetnek már ilyenkor, nedves környezetben. A levéltetvek gyakran nem is önmagukban, hanem hangyák társaságában vannak jelen a különböző növényfajokon, ezzel még több bosszúságot okozva a kertészeknek. Amellett, hogy jelenlétükkel is szennyezhetik terméseinket, gyengítik a növényeket, különböző vírusokat is terjesztenek. A kémiai védekezést ajánlatos mihamarabb, még alacsony egyedszám esetén megkezdeni, pl. Pirimor 50 WG-vel, mely készítmény zöldségfélék esetében 8-12 g/10 liter víz dózisban alkalmazható. 
A földibolhák a káposztafélék legnagyobb ellenségei, főként a növények szikleveles állapotában lehetnek jelentős kártevők, a kis fejlődő növények akár teljes pusztulását is okozhatják. Túlzott mértékű elszaporodásuk mérséklésére javasolható a Full 5 CS-vel való permetezés, 2 ml/10 liter víz dózisban, melyhez tapadásfokozó készítményt is adjunk.
A csigák jelenlétét, rejtett életmódjuk miatt, általában már csak okozott kártételük leplezi le. Képesek akár egy-egy növényt teljesen lerágni, maguk után csak nyálkát és ürüléküket hagyni. Az ellenük való védekezés nem egyszerű feladat, viszont akár több trükköt, sörcsapdát, hamut, csalogató növény ültetését is bevethetjük ellenük. Sötétedés után, illetve a reggeli órákban akár sikerrel is járhatunk, tetten érhetjük és össze is gyűjthetjük egyedeiket. 

 

Védekezés a kórokozók ellen 

A tavasszal fertőző kórokozók megjelenését nagymértékben befolyásolja az időjárás, főként a csapadék mennyiségének alakulása. A párás és meleg körülmények a lisztharmat megtelepedésének kedveznek, mely több zöldségféle (sárgarépa, petrezselyem, borsó) termesztése esetében is problémát okozhat lisztszerű bevonatának megtelepedésével. A lisztharmat ellen a kén mellet a Switch 62,5 WG-vel 10-15 g/10 liter víz dózisban, vagy Signum WG-vel 30 g/10 liter víz dózisban is védekezhetünk.
Számos kórokozó eredetű fertőzés is megmutatkozhat zöldségnövényeink levelein, levélfoltosságot okozva, ilyen pl. az alternária vagy a mikoszferella, de akár peronoszpóra és rozsda is fertőzhet az állományokban. A leveleken megjelenő gombás betegségek kezelésére még a tünetek kezdeti kialakulása esetében permetezzünk réz hatóanyagú készítménnyel, vagy Mister-rel 7,5 ml/ 10 liter víz dózisban. 
Csapadékos és meleg tavaszokon a gombás megbetegedések mellett bakteriális eredetű fertőzések megjelenésére is számítanunk kell. A káposztaféléken a borsón, de a babon is már a korai időszakban megtalálhatók lehetnek bakteriális tünetek, így ellenük minden esetben réztartalmú készítményekkel kell permeteznünk (Meteor, 20 g/ 10 liter víz; Cuproxat FW, 40-50 ml/ 10 liter víz). 
 

Kerti kalendárium

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat:

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.