Szürkepenész

Szürkepenész

Kórkép

A kórokozó fertőzött növényi részeken telel át, innen fertőz. Megfertőzi a sarjakat, amiken szürkés-fehér micélium alakul ki. Vesszőpusztulást okoz. A termés is károsodik, az éretlen bogyók összeaszalódnak, az érettek kifakulnak, túl puhák és rosszízűek lesznek, bogyók felrepednek, felületén szürke konídiumtartó gyep képződik. A virágkocsányon is megjelennek a tünetek, szürke penészgyep borítja őket és a sziromlevelek elbarnulnak.

Védekezés/Megelőzés

A gombabetegség terjedésének kedvez a párás, csapadékos, hűvös időjárás. A sűrű, rosszul szellőző állományok is kedveznek a kialakulásának. A védekezés alapja a letermett vesszők, beteg hajtások eltávolítása, fölösleges sarjak tavaszi eltávolítása. Vegyszeresen a vegetációs időszak elején vagy betakarítás után, lemosásszerűen védekezzünk.

 

 

 

Kultúra:

Ribiszke

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.