Piros gyümölcsfa takácsatka

Piros gyümölcsfa takácsatka

A piros gyümölcsfa takácsatka gyümölcsfákat és bokrokat is megtámadhat. Az atkák szabad szemmel alig láthatóak, 0,4-0,5 mm nagyságúak. A hímek sárgás, míg a nőstények bíborpiros színűek. Évente 4-6 nemzedéke fejlődik. Tojás alakban telelnek át kéregrepedésekben, rügyek közelében. Az atkák igen felszaporodásának kedveznek a száraz, meleg nyarak.

 

Kárkép

A lárvák a leveleket szívogatják, amely ennek hatására kezdetben sárgászöld, majd sárgásbarna színűvé válik. Súlyos károsításuk következtében a levelek lehullnak.

 

Megelőzés/Védekezés

Megelőző intézkedésként, végezhetünk téli lemosó permetezést és a kéregkaparást, illetve megjelenésüket követően rovarölő szerekkel gyéríthetjük számukat.  

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Szőlő

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.