Pajzstetvek

Pajzstetvek

A pajzstetvek számos faja károsíthatja növényeinket. Több faja ismert Magyarországon, többségük külsőleg annyira elváltozott, hogy nem is gondolnánk azt, hogy ezzel a rovarral állunk szemben. Jellegzetességük, hogy pajzs védelmében végzik tevékenységüket. Általában a fás részeken telepednek meg és azokat szívogatják, így gyengítik a növényt. Mézharmatot ürítenek, melyen megtelepedhet a korompenész, amely a nyár végére elterjedhet a leveleken és ezzel csökkenti a zöld részek fontoszintézis képességét. A lárvák a nőstény pajzs védelmében károsítanak, ezért olykor nem elég egy permetezés, vagy pedig felszívódó növényvédő szer használata javasolt. Lárva, pete vagy imágó alakban telelnek, a növények fás részein. 

Kárkép

A pajzstetvek a fás részeket szívogatják, egyes fajok viszont a gyümölcsre is áttelepedhetnek. A kérges részeken nagy számban megtelepedő pajzstetvek "koszos" látszatot keltenek.

 

Védekezés

A lárvák is és a kifejlett egyedek is jellegzetes pajzsok allatt károsítanak, így permetezésnél nagyon fontos az időzítés. Vegszeres védekezést lárvarajzás és a hímek rajzása idején végezzük (május eleje). Az áttelelő egyedek ellen olajos lemosó permetezéssel védekezhetünk a leghatékonyabban.

 

Kép forrása: Agrofórum

 

Kultúra:

Ribiszke, Áfonya

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.