Mogyoróormányos

Mogyoróormányos

A mogyoró legveszélyesebb és legjelentősebb kártevője. A kifejlett rovarok május végén – júniusban a termésekbe rakják le a tojásaikat. A fehér színű lárva a mogyoró bél részével táplálkozik, tönkretéve azt. A károsított termések gyakran idő előtt lehullanak. Miután a lárvák kifejlődtek belülről nagyjából 2 mm nagyságú szabályos, kerek lyukon keresztül a földre vetik magukat és lárva alakban itt vészelik át a talajt.

 

Kárkép

A lárva a mogyoró bélrészével táplálkozik, akár a termés 70%-át elpusztítva. Az imágó gyümölcsfák lombját leveleit, virágjait, friss hajtásait hámozgatják utat engedve a fertőzéseknek.

 

Védekezés/Megelőzés

Már telepítéskor megelőzhetjük a bajt, ha olyan fajtát választunk, ami vastagabb héjú, vagy aminek korán keményedik a héja. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: wikimedia.org, Lukas Jonaitis

Kultúra:

Mogyoró

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.