Mogyoróormányos

Mogyoróormányos

A mogyoró legveszélyesebb és legjelentősebb kártevője. A kifejlett rovarok május végén – júniusban a termésekbe rakják le a tojásaikat. A fehér színű lárva a mogyoró bél részével táplálkozik, tönkretéve azt. A károsított termések gyakran idő előtt lehullanak. Miután a lárvák kifejlődtek belülről nagyjából 2 mm nagyságú szabályos, kerek lyukon keresztül a földre vetik magukat és lárva alakban itt vészelik át a talajt.

 

Kárkép

A lárva a mogyoró bélrészével táplálkozik, akár a termés 70%-át elpusztítva. Az imágó gyümölcsfák lombját leveleit, virágjait, friss hajtásait hámozgatják utat engedve a fertőzéseknek.

 

Védekezés/Megelőzés

Már telepítéskor megelőzhetjük a bajt, ha olyan fajtát választunk, ami vastagabb héjú, vagy aminek korán keményedik a héja. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: wikimedia.org, Lukas Jonaitis

Kultúra:

Mogyoró

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.