Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.Májusi teendők kiskertünkben

Virágoskert
Elérkezett az ideje az egynyári virágpalánták megvásárlásának, kiültetésének. Virágoskertünkbe és balkonládáinkba ültetett növények mindennapos gondozást igényelnek, napi egy- két locsolást és heti rendszeres tápoldatozást. Fontoljuk meg tehát, hogy vállaljuk-e a velük járó tennivalókat, hiszen lehangoló látványt nyújtanak a hervadó növények. A korábban elvetett virágok sorait ritkítsuk és gyomláljuk. A dézsás növények és a nyáron szabadban tartott szobanövényeket is elhelyezhetjük kertünkben. Ügyeljünk arra, hogy azokat a növényeket, amelyek nem tűrik a tűző napsütést, árnyékosabb helyre tegyük, például fák árnyékába. Az orgona elvirágzása után az elnyílt virágokat távolítsuk el a sarjakat ritkítsuk. Az elnyílt és visszahúzódott hagymás virágokat május végével kiszedhetjük a földből.

 

 

GyümölcsösVirágok a faágon, májusi teendőink a kiskertben: virágoskert, gyümölcsös, konyhakert, gyep. Mire kell figyelnünk?
Cseresznyében és meggyben május elején figyelhetjük meg sárgalapos csapdával a cseresznyelégy rajzási idejét, így időben tudunk az imágók (kifejlett legyek) ellen védekezni. A szüretelésénél ügyeljünk arra, hogy a termést kocsánnyal együtt szedjük le a fáról, így tovább friss marad a szüretelt termés. Ebben az időszakban lehet eredményesen védekezni az almatermésűek esetében lisztharmat, varasodás és monília ellen. Szőlőben ekkor az esőzések és szeszélyes időjárás változás elősegítik a kórokozók terjedését, de a virágzás miatt csakis speciális szereket használhatunk a kezeléshez. 

Konyhakert
A reggeli talajmenti fagyok elmúltával eljött az ideje a palánták szabadba ültetésének a konyhakertünkbe. A már korábban elvetett zöldségek sorait ritkítsuk és tisztítsuk meg a gyomoktól. Most vethetünk bokorbabot és karós babot, először azonban helyezzük el a karókat, amelyekre később a növény felfuthat. Az uborkát is futtassuk karóra, hogy elkerüljük a talajról fertőződését. Védekezzünk a burgonyabogarak ellen, először próbáljuk meg vegyszermentesen (kézzel szedjük össze az imágókat és lárvákat). A szamócasorok közé fektetett fekete fóliával megakadályozhatjuk a gyomosodást, valamint a termés sem érintkezik a talajjal, ezzel is csökkentjük a fertőzés esélyét. Próbálkozhatunk a kártevők távoltartásával úgy is, hogy a sorok közé körömvirágot és bársonyvirágot ültetünk. Viszont a kártevők túlzott felszaporodása esetén mindig vegyük figyelembe, hogy növényeink virágoznak-e, mert akkor csakis méhkímélő technológiával juttathatunk ki permetszert. ⇒

 

Gyep
Ebben a hónapban még sikeresen próbálkozhatunk gyeptelepítéssel, vagy pótolhatjuk a kiszáradt foltokat, ha megfelelő mennyiségű tápanyagot és vizet biztosítunk. Tápanyag-utánpótlás előtt feltétlen végezzünk gyepszellőztetést vagy gereblyézzük át a területet. Tavaszi gyeptelepítés⇒


Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: