Közönséges takácsatka

Közönséges takácsatka

Az atka szabad szemmel még éppen látható, pókszabású állatkák. Nagy tömegben vöröses foltként láthatók a növényeken. Megismerhetjük a pókhálószerű szövedékről, amit készítenek.

Sok tápnövényű faj, lágy és fás szárú növényeket egyaránt károsít. Kedveli a száraz meleget; többnemzedékes faj. A fák kéregrepedéseiben, más rejtekhelyeken vagy növényi maradványokban telel.

 

Kártétel

A levelek felszínén szívogatnak, melynek nyomán apróbb, halvány foltok jelennek, melyek idővel összefüggőek lesznek. Szívogatásuk miatt a levelek torzulnak, elszáradnak és le is hullhatnak. 

 

Megelőzés/Védekezés

Az áttelelő állományt csökkenthetjük lemosó permetezéssel, a téli kéregtisztogatással. Vegetációs időszakban, ha már megjelentek vegyszeresen védekezzünk elszaporodásuk ellen.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: wikimedia.org, Gilleo San Martin

 

Kultúra:

Körte

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.