Közönséges takácsatka

Közönséges takácsatka

Az atka szabad szemmel még éppen látható, pókszabású állatkák. Nagy tömegben vöröses foltként láthatók a növényeken. Megismerhetjük a pókhálószerű szövedékről, amit készítenek.

Sok tápnövényű faj, lágy és fás szárú növényeket egyaránt károsít. Kedveli a száraz meleget; többnemzedékes faj. A fák kéregrepedéseiben, más rejtekhelyeken vagy növényi maradványokban telel.

 

Kártétel

A levelek felszínén szívogatnak, melynek nyomán apróbb, halvány foltok jelennek, melyek idővel összefüggőek lesznek. Szívogatásuk miatt a levelek torzulnak, elszáradnak és le is hullhatnak. 

 

Megelőzés/Védekezés

Az áttelelő állományt csökkenthetjük lemosó permetezéssel, a téli kéregtisztogatással. Vegetációs időszakban, ha már megjelentek vegyszeresen védekezzünk elszaporodásuk ellen.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

Kép forrása: wikimedia.org, Gilleo San Martin és Aleksey Gnilenkov

 

Kultúra:

Alma

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.