Káposztapoloska

Káposztapoloska

A káposztapoloska egy vöröses narancssárgás alapon jellegzetes, fekete mintákat viselő, 6-10 mm-es bogár. Fő tápnövényük a keresztesvirágzatú növények. Hazánkban évente három nemzedéke fejlődik, a bogarak a növénymaradványok között telelnek. Tojásaikat csoportokban a levelekre rakják. A bogarak és a lárvák is a leveleket szívogatják.

 

Kárkép

A bogarak és a lárvák kártétele hasonló, a növények leveleit szívogatják, melyeken így csillag, háromszöh alakú, kivilágosodó szívásnyomok láthatók. Tömeges támadásuk esetén a levelek elfonnyadnak, a fiatal növények, ennek különösen a száraz időjárás kedvez. 

 

Védekezés/Megelőzés

Általában a káposztapoloska ellen külön védekezésre nincsen szükség, mivel a jelentősebb kártevők elleni permetszerek a káposztapoloska ellen is hatásosak. Azonban ha megjelent a kártevő a növényen célzottan is védekezhetünk ellene. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kultúra:

Brokkoli, Karfiol

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.