Káposztapoloska

Káposztapoloska

A káposztapoloska egy vöröses narancssárgás alapon jellegzetes, fekete mintákat viselő, 6-10 mm-es bogár. Fő tápnövényük a keresztesvirágzatú növények. Hazánkban évente három nemzedéke fejlődik, a bogarak a növénymaradványok között telelnek. Tojásaikat csoportokban a levelekre rakják. A bogarak és a lárvák is a leveleket szívogatják.

 

Kárkép

A bogarak és a lárvák kártétele hasonló, a növények leveleit szívogatják, melyeken így csillag, háromszöh alakú, kivilágosodó szívásnyomok láthatók. Tömeges támadásuk esetén a levelek elfonnyadnak, a fiatal növények, ennek különösen a száraz időjárás kedvez. 

 

Védekezés/Megelőzés

Általában a káposztapoloska ellen külön védekezésre nincsen szükség, mivel a jelentősebb kártevők elleni permetszerek a káposztapoloska ellen is hatásosak. Azonban ha megjelent a kártevő a növényen célzottan is védekezhetünk ellene. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

(Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Hectonichus)

 

Kultúra:

Torma, Bimbóskel, Káposzta, Kelkáposzta

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.