Foltosszárnyú muslica

Foltosszárnyú muslica

A foltosszárnyú muslica számos gyümölcstermő növényünket veszélyezteti. A kifejlett egyedek szabad szemmel olyanok, mint a többi muslica. Piros a szemük, 3 mm nagyságúak, a hím átlátszó szárnyain egy-egy, a nevét is adó, folt található. Az érésben lévő gyümölcsökbe rakja a tojásait, majd az itt kikelő lárvák károsítják a gyümölcsöket. A lárvák 5-6 mm-esek és krémfehér színük van. Kártételük utat ad gombás, illetve bakteriális fertőzéseknek. A kifejlett legyek telelnek át a gyümölcsmaradványok között.

 

Kárkép

A gyümölcsön kissé bemélyedő részen egy szúrásnyom látható, majd a lárvakártétel nyomán rothadni kezd a gyümölcs.

 

Védekezés/Megelőzés

A lehullott gyümölcsöket, távolítsuk a növény közeléből és lehetőleg ne komposztáljuk azokat. Vegyszeresen gyümölcséréskor védekezzünk az élelmezésügyi-egészségügyi várakozási időt figyelembe véve.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kultúra:

Naspolya

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.