Fenésedés

Fenésedés

A növény minden részét megtámadja, csíranövény kortól fertőzhet. A gomba a fertőzött növényi maradványokban telel. Az enyhe nyár, az eső és a sűrű állomány kedvez a kialakulásának.

másnéven Xantomonászos betegség

 

Kórkép

A bab egyik legjelentősebb betegsége. A meleg, csapadékos időjárás kedvez az elterjedésének. Legtöbbször a ferőzött vetőmag okozza terjedését. A tünetek a növény szinte minden részén megjelennek. Már a sziklevélen láthatóak a vizenyős foltok, majd a leveleten a levélerek által határolt szögletesebb foltokként, a száron megnyúlt foltokként és a hüvelyen kerek foltokként láthatjuk. Ezek a foltok kezdetben vizenyősek, majd beszáradnak, az összeért foltok mentén a levelek kijukadhatnak. A mag ráncossá válik a fertőzés következtében.

A száron, a levélen és a termésen is megjelennek a fertőzésre jellemző sötét, barna, kerek, ovális mély kráterek, amik kezdetben aprók, majd megnőnek. A levélerek is barnulnak, elszáradnak és a száron lógnak, a magok is foltosodnak. 

 

Védekezés/Megelőzés

A legfontosabb védekezés az egészséges vetőmag beszerzése, biztonságos forrásból. Válasszunk kevésbé fogékony fajtákat, ne vessük sűrűre a töveket és ne öntözzünk esőszerűen, sok vízzel, inkább alulról. Réz tartalmú szerekkel vegyszeresen preventíven védekezzünk vagy legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. Veteményezés előtt vagy legjobb, ha előző évben a szezon végeztével, a növényi maradványokat távolítsuk el, mivel a betegség ezekben telel.

Kép forrása: commons.wikimedia.org, David B. Langston

 

 

Kultúra:

Bab

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: