Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.Augusztusi teendők kiskertünkben

Betakarítás
A paradicsom és a paprika folyamatosan érik, így a fogyasztáson túl lehetőség nyílik a raktározásra. Praktikus lehet, akinek van rá lehetősége, hogy a befőzésen kívül a fagyasztóba is tegyen el feldarabolt paprikát pörkötalapba, lecsóhoz vagy kisebb paprikákat zeller levéllel megtöltve például húslevesekhez, hogy ha a tél folyamán szükség lenne rá a főzésnél, könnyen fellelhető legyen. A hagymának és a burgonyának is eljött a felszedési ideje. Ha elszáradt a hagyma levele el lehet kezdeni a felszedést, majd a napon szárítás után, télen száraz, hűvös helyen tárolhatjuk. A gyümölcsök közül a korai alma, körte és a szeder szüretelhető, a szilva is éréshez közeledik. Remek lekvárokat készíthetünk szinte minden gyümölcsből, megéri a kísérletezés!

Zöldségeinket kezünkben tartva. Teendőink augusztusi kiskertünkben: friss zöldségek az eredmény!

Agrotechnika
A már leérett zöldségek helyére későn érő fajtákat vagy zöldtrágyanövényeket érdemes vetni, mint a mustár. Másodvetemények esetében ügyeljünk az öntözésre és az árnyékolásra, a sikeres csírázás és növekedés érdekében. Most jött el az ideje a szamóca palánták elültetésének is, hiszen a most elültetett palánták jövőre már teremni fognak. A betakarításkor keletkező egészséges növényi részekkel, akár a még fel nem magzott gyomnövényekkel is komposztunkat gazdagíthatjuk. 
Az évelő növények átültetésének is most jött el az ideje, amiket ilyenkor tőosztással is szaporíthatunk. Dugványokat is készíthetünk, ha a 20 cm-es hajtásokat, leveleiktől nagyrész megszabadítva, hormonporba mártva nedves, akár tápanyag szegény talajba teszünk. Mindössze a növények párolgását kell mérsékelni befőttesüveggel, zacskóval vagy átlátszó dobozzal a sikeres gyökerezés érdekében.

Növényvédelem
A virágágyásokból az elszáradt, elnyílt, beteg virágok eltávolításával óvjuk a többi növényt a károsítóktól és tegyük esztétikussá kertünket. A forróság kedvez a takácsatkák és a lisztecskék elszaporodásához, így ha szükséges ellenük kell védekezni. A virágmagok begyűjtését is ebben az időszakban végezhetjük. Ha nem szeretnénk, hogy a virágok rendezetlenül keljenek ki jövőre az ágyásunkban ne várjuk meg, míg a növények elszórják a magjukat, gyűjtsük össze, majd szórjuk el azokat a kívánt helyre. 
Szőlőskertünkben⇒, ebben az időszakban a botritiszes szürkerothadás terjedhet el, ami a mechanikai sérülések helyén alakul ki, ezért óvjuk a fürtöket. Az azokat beárnyékoló levelek, hajtások eltávolításával is segíthetünk megelőzni a betegségek kialakulását. Ezentúl a lisztharmat okozhat még gondot. Minden esetben az érési idő figyelembe vételével védekezzünk növényvédő szerrel, ha szükséges.
Érdemes a fertőzött gyümölcsöket, hajtásokat mélyen a földbe forgatni vagy elégetni, annak érdekében, hogy a következő évben ezek ne jelentsenek problémát.

 

FOTÓ: Simon Krisztina, krisztaskovacs@gmail.com


Kerti kalendárium

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat:

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.