Atkakártevők

Atkakártevők

Az atkák mikroszkópikus méretű, pókszabású rovarok. Kedveli a száraz meleget; többnemzedékes faj. A fák kéregrepedéseiben, más rejtekhelyeken, növényi maradványokban vagy gyomnövényeken telel.

 

Kártétel

Legtöbbször az idősebb leveleket támadják meg. A károsított levelek háti oldalán szívogatnak, melynek nyomán apróbb, halvány foltok jelennek, melyek idővel összefüggőek lesznek. Szívogatásuk miatt a levelek torzulnak, elszáradnak és le is hullhatnak. 

 

Megelőzés/Védekezés

Az áttelelő állományt csökkenthetjük lemosó permetezéssel, a téli kéregtisztogatással és gyomtalanítással. Vegetációs időszakban, ha már megjelentek vegyszeresen védekezzünk elszaporodásuk ellen. Rendkívül gyorsan szaporodnak ezért könnyebben kialakulhat a növényvédőszerekkel szembeni ellenállóságuk, ezért érdemes korán időzíteni a védekezést. Tapadásfokozó használata javasolt.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

Kultúra:

Cseresznye

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.