Alternáriás betegség

Alternáriás betegség

Ez a gombás megbetegedés legtöbbször a száraz nyarakon fordul elő. A fertőző konídiumok a légmozgással kerülnek a növényre.

Kórkép

A betegség által okozott tünetek az idősebb leveleken jelentkeznek. Koncentrikus köröket mintázó foltok jelennek meg a leveleken. Súlyosabb esetben a termésen és a száron is megjelennek a tünetek. A gumón a megjelenő foltok beesnek és a belső szövetek rothadásnak indulnak.

Védekezés/Megelőzés

Megelőzésként használjunk biztonságos helyről származó szaporítóanyagot, alkalmazzunk legalább 3 éves vetésforgót, biztosítsunk megfelelő tápanyagellátást a növényeknek, a fertőzött növényi maradványokat maradéktalanul távolítsuk el és gyomtalanítsunk. Vegyszerrel is megelőzhető a megjelenése, amit júniusban kezdjünk. Fontos, hogy a kórokozó megjelenése előtt kezdjük el a vegyszeres védekezést. A burgonyavész elleni védekezés elegendő az alternária ellen is.

 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, Afro.Brazilian

 

 

Kultúra:

Burgonya

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.