Vértetű

Vértetű

Az almatermésűek egyik legveszélyesebb kártevője. Az ágakon, és a talajban telel. Évente 6-10 nemzedéke fejlődik.

 

Kárkép

A sebek környékén, illetve az ágakon, törzsen akár a gyökéren megjelenő, a tetveket beborító, fehér színű, vattaszerű viaszcsomók jelzik a vértetű jelenlétét. A tetvek szívogatásukkal gyengítik a növényeket, kértételük nyomán rákos sebek jelennek meg az ágakon. Károkozásukat fokozza a mézharmat termelés, ami korompenész megjelenését idézi elő a hajtásokon és a gyömölcsön. 

 

Védekezés/Megelőzés

A vértetű ellen a permetezést a gyümölcskezdemények 5-10 mm-es állapotától lehet megkezdeni. A permetlevet lemosásszerűen, nagy vízmennyiséggel, a fás részekre illetve az azon levő telepekre célzottan kell juttatni úgy, hogy a repedésekbe is bejusson, megfolyjon a kéreg felületén.

A téli időszakban alaposan tisztogassuk a meg a fás részeket, majd alapos lemosó permetezéssel, gyéríthetjük az állomány. A fertőzött részeket vágjuk le, majd fasebkezelővel fedjük be. Metszésnél ügyeljünk a vízhajtások eltávolítására is.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Naspolya

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.