Tűzelhalás

Tűzelhalás

Az almatermésűek talán legismertebb betegsége, amely növény minden részét megtámadhatja. Gyors lefolyású fertőzés, ágelhalást és fapusztulást idézhet elő. Gázcserenyílásokon, virágokon, sérüléseken keresztül fertőződik meg a növény. A fertőzött részeket le kell vágni és meg kell semmisíteni. A virágzáskori meleg, párás időjárás különösen kedvez a fertőzés kialakulásának.

 

Kórkép

Virágzáskor tapasztalhatók az első tünetek, a fertőzött virágok elfeketednek, elhalnak, de a fán maradnak, míg a hajtások pásztorbot szerűen meghajlanak, elszáradnak. Az idősebb fás részeken nagy rákos sebek figyelhetők meg.  A gyümölcs kocsányán és a kis gyümölcsökön először vizenyős foltok jelentkeznek ezután a fertőzött gyümölcsök deformálódnak, zsugorodnak, elfeketednek, sokáig a fán maradnak, úgynevezett gyümölcsmúmiákká alakulnak.

 

Megelőzés/Védekezés

Megfelelő metszéssel, sebkezeléssel és az eszközök fertőtlenítésével elkerülhető a fertőzés átvitele. A fertőzött fák kivágásával, megsemmisítésével megóvhatjuk a szomszédosakat a fertőzéstől. Fontos lehet a védekezésben a megfelelő alany választása és a lemosó permetezés is. A megfelelő tápanyagellátás biztosításával ellenállóvá tehetjük fáinkat a betegségekkel szemben.

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, Ninjatacoshell

 

Kultúra:

Naspolya

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: