Szilvatakácsatka

Szilvatakácsatka

Az atkák szabad szemmel alig látható, apró, pókszabású kártevők, melyek a levelek fonáki részén szívogatnak. Kártételük következtében kevesebb lesz a gyümölcs, de a legtöbb érés előtt lehullik. A károsított rügyek télen elfagyhatnak, vagy ha mégsem gyenge hajtásokat hoznak. A száraz, meleg nyarakon jelentős károkat okozhatnak.

 

Kárkép

A levelek fonákán szívogatnak, melynek nyomán a leveleken elbomlanak a zöld színtestek, majd a levelek idő előtt lehullanak a fáról. A szívogatás hatására a levélszínén apró kivilágosodó foltok tűnnek fel, amelyek később sötététebbek lesznek. A takácsatka elszaporodásának jellegzetes velejárója a levelekre készített szövedék. Károsításuk miatt felborul a növény vízháztartása, csökken a fotoszintézis, kevesebb tápanyag képződik.

 

Védekezés/Megelőzés

Nyugalmi állapotban végezzünk lemosó permetezést olajtartalmú szerekkel. A megfelelő gyomirtás nagyon fontos, mert a takácsatkák a gyomnövényekről mennek át a kultúrnövényekre. Kontakt hatású atkaölő szerekkel védekezhetünk megjelenésükkor.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

(Képek forrása: Agrofórum)

 

Kultúra:

Szőlő

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.