Szilvatakácsatka

Szilvatakácsatka

Az atkák szabad szemmel alig látható, apró, pókszabású kártevők, melyek a levelek fonáki részén szívogatnak. Kártételük következtében kevesebb lesz a gyümölcs, de a legtöbb érés előtt lehullik. A károsított rügyek télen elfagyhatnak, vagy ha mégsem gyenge hajtásokat hoznak. A száraz, meleg nyarakon jelentős károkat okozhatnak.

 

Kárkép

A levelek fonákán szívogatnak, melynek nyomán a leveleken elbomlanak a zöld színtestek, majd a levelek idő előtt lehullanak a fáról. A szívogatás hatására a levélszínén apró kivilágosodó foltok tűnnek fel, amelyek később sötététebbek lesznek. A takácsatka elszaporodásának jellegzetes velejárója a levelekre készített szövedék. Károsításuk miatt felborul a növény vízháztartása, csökken a fotoszintézis, kevesebb tápanyag képződik.

 

Védekezés/Megelőzés

Nyugalmi állapotban végezzünk lemosó permetezést olajtartalmú szerekkel. A megfelelő gyomirtás nagyon fontos, mert a takácsatkák a gyomnövényekről mennek át a kultúrnövényekre. Kontakt hatású atkaölő szerekkel védekezhetünk megjelenésükkor.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

A szilvatakácsatka okozta károk. Kárkép, valamint védekezési és megelőzési tippek.

(Képek forrása: Agrofórum)

 

Kultúra:

Szőlő

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.