Monília

Monília

A monília szinte az összes gyümölcsfát megtámadható gombabetegség. Sebparazita, tehát a fa és a gyümölcs sérülésein keresztül fertőz. Sérüléseket okozhat egy nagyobb szél, jégeső, de leggyakrabban a gyümölcsöt rágó kártevők okozta sebek engednek utat a terjedésének. A járvány kialakulásának kedvez a csapadékos, hűvös, párás, ködös idő. A monília a gombafonállal átszőtt gyümölcsmúmiákban, vagy a fertőzött hajtásban telel át.

 

Kórkép

A gomba fertőzheti a hajtást, a virágot és a termést is. Felismerhetjük, a levél, a virág és a kocsány barnulásáról, ezek később elszáradnak, és a fán maradhatnak. A rothadó gyümölcsökön megjelenik a jellegzetes koncentrikus körökben elhelyezkedő fehér penészgyep. A gyümölcsön rothadni kezd, majd összeszáradva, gyümölcsmúmiaként a fán maradhat.

 

Védekezés/Megelőzés

Az megelőzése szempontjából fontos a megfelelő fasebkezelés, a gyümölcsmúmiák eltávolítása és a megfelelő metszés. A vegyszeres védekezést a téli lemosó permetezéssel alapozhatjuk meg.

 

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, Mariuszjbie

Kultúra:

Nektarin

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.