Mandula sztigminás levéllyukacsosodása (Stigmina carpophyla)

Mandula sztigminás levéllyukacsosodása (Stigmina carpophyla)

A mandula lombozatát károsító legfontosabb betegség, gyakran nagymértékű levélfelület-veszteséget okoz. Felszaporodására elsősorban párás és csapadékos időben kell számítani. A lomblevelek mellett a még nem fásodott hajtásrészeket is károsítja. 

Mandula levéllyukacsosodás kórkép

A leveleken kezdetben sötét, lilás színű foltok jelennek meg. A foltok közepe idővel beszárad, és szabályos (általában kör) alakban kiseik a levéllemezből. Mandulán jellegzetes tünet a levélszél karéjossá válása is. A fertőzött levelek gyakran idő előtt színesednek és lehullanak. A tünetek a vesszőkön és a terméskezdeményeken barnás, parásodó foltok formájában jelennek meg.

Védekezés

A betegség számára kedvező környezeti feltételek (párás, csapadékos időjárás) esetén foltbetegségek elleni szerekkel, kéthetes fordulóval védekezhetünk. Célszerű egy kontakt és egy felszívódó hatóanyag keverékét kijuttatni. Gombabetegségek megelőzésében nagy szerep jut a fertőzött növényi részek eltávolításának, és a tél végi rezes lemosó permetezésnek is.
 

Kultúra:

Mandula

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: