Mandula monília

Mandula monília

A mandula fontos gombás betegsége, a virágokat, a fás részeket és a termést egyaránt károsítja. Általában a fás részekben és a lehullott növényi maradványokon telel, elsősorban párás, csapadékos időjárás esetén fertőz.mandula moniliás betegség termésen

Mandula monília kórképe

Amennyiben virágzáskor vagy a növekvő hajtáscsúcsokon hatol be a kórokozó, a virágok a meggy moniliniás betegségéhez hasonlóan elhervadnak, a hajtáscsúcs gyakran a következő ízig visszaszárad. A fás részekbe hatolva erős mézgakiválást okoz, a fa kondíciója romlik, az egyes koronarészek elpusztulhatnak. A termésbe általában a mandula magdarázs károsításának helyén hatol be. Hatására erős mézgakiválás kezdődik a termés felületén, a mézgacseppek gyakran vastagon rászáradnak a terméshéjra, és a gyümölcs belseje is ragacsossá válik.

Védekezés

Legfontosabb védekezés a megelőzés: a fertőzött és mézgásodó koronarészek eltávolítása és szakszerű sebkezelése, a lehullott növényi részek összegyűjtése és komposztálása. Az áttelelő képletek számát csökkenti a télvégi rezes lemosó permetezés. A gyümölcskártétel a mandula magdarázs elleni hatékony növényvédelemmel megelőzhető. Amennyiben a mandula virágzásának idején párás, hűvös az időjárás, indokolt lehet direkt védekezés is réz hatóanyaggal.

 

Kultúra:

Mandula

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: