Lisztharmat

Lisztharmat

A lisztharmat egy külső elősködő gomba, ami a leveleket, a hajtásokat és a gyümölcsöt is megtámadhatja. Főleg a meleg, párás időjárás kedvez a terjedésének. A fertőzött rügyekben telel át a gomba és rügypattanástól fertőz.

 

Kórkép

A gomba jellegzetes lisztszerű bevonatot képez a növény hajtásain, levelein, virágain és a terméseken is. A lisztes bevonat alatt a növényi részek elhalnak, szürkéssé válnak. Az érettebb terméseken jellegzetes pókháló szerű hegek jelennek meg.

 

Megelőzés/Védekezés

A kiegyensúlyozott tápanyagellátás és a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása segíthet megelőzni a fertőzés kialakulását. Metszésnél figyeljünk oda a szellős korona kialakítására. Lemosó permetezéssel csökkenthetjük a kialakulását. 

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, szerző: Jonathan Billinger

Kultúra:

Naspolya

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Decemberi teendők kiskertünkben

Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell. 

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.