Közönséges takácsatka

Közönséges takácsatka

Az atka szabad szemmel még éppen látható, pókszabású állatka. Nagy tömegben vöröses foltként láthatók a növényeken. Megismerhetjük a pókhálószerű szövedékről, amit készítenek.

Sok tápnövényű faj, lágy és fás szárú növényeket egyaránt károsít. Kedveli a száraz meleget; többnemzedékes faj. A fák kéregrepedéseiben, más rejtekhelyeken vagy növényi maradványokban telel.

 

Kártétel

A levelek felszínén szívogatnak, melynek nyomán apróbb, halvány foltok jelennek, melyek idővel összefüggőek lesznek. Szívogatásuk miatt a levelek torzulnak, elszáradnak és le is hullhatnak. 

 

Megelőzés/Védekezés

A nőstények telelnek kéregrepedésekben, gyomnövények maradványain, majd tavasszal innen vándorolnak a tápnövények leveleire és kezdik kártételüket. A fák lemosópermetezésével, a téli kéregtisztogatással, az elhalt növényi részek gyomok eltávolításával csökkenthetjük a létszámukat. Vegetációs időszakban, ha már megjelentek vegyszeresen védekezzünk elszaporodásuk ellen.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kép forrása: wikimedia.org, Gilleo San Martin

Kultúra:

Dísznövények, Gerbera, Rózsa, Ciklámen, Díszfák, Leander, Korallvirág, Vitorlavirág

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.