A gyomnak tekinthető minden olyan növény, ami az adott kultúra szempontjából nem kívánatos. A gyomok igen károsak lehetnek a kultúrnövényekre, hiszen elveszik tőlük a vizet, a tápanyagot, a termőhelyet és még be is árnyékolhatják őket. Betegségek köztes gazdái lehetnek, rontják a termésértéket és akadályozhatják a növényvédelmi munkákat.
A képen: Pirókujjas muhar (egyszikű)
Kultúra:
Birs, Alma, Őszibarack, Körte, Kajszibarack, Cseresznye, Szilva, Szamóca, Köszméte, Szőlő, Málna, Szeder, Paprika, Paradicsom, Burgonya, Borsó, Vöröshagyma, Dísznövények, Bimbóskel, Fűszernövények, Sárgarépa, Káposzta, Zeller, Meggy, Naspolya, Ribiszke, Karfiol, Kelkáposzta, Szegfű, Gerbera, Rózsa, Karalábé, Díszfák, Csemegekukorica, Leander, Hagymafélék, Áfonya, Fokhagyma, Muskátli, Örökzöldek, Tuja
Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.
Az őszi időszak végén, a lombozat lehullásával a gyümölcsfák téli mélynyugalomba vonulnak, azonban bőven vannak ekkor is olyan ápolási munkák, amelyek elvégzéséről gondoskodnunk kell.