A gyomnak tekinthető minden olyan növény, ami az adott kultúra szempontjából nem kívánatos. A gyomok igen károsak lehetnek a kultúrnövényekre, hiszen elveszik tőlük a vizet, a tápanyagot, a termőhelyet és még be is árnyékolhatják őket. Betegségek köztes gazdái lehetnek, rontják a termésértéket és akadályozhatják a növényvédelmi munkákat.
A képen: Pirókujjas muhar (egyszikű)
Kultúra:
Birs, Alma, Őszibarack, Körte, Kajszibarack, Cseresznye, Szilva, Szamóca, Köszméte, Szőlő, Málna, Szeder, Paprika, Paradicsom, Burgonya, Borsó, Vöröshagyma, Dísznövények, Bimbóskel, Fűszernövények, Sárgarépa, Káposzta, Zeller, Meggy, Naspolya, Ribiszke, Karfiol, Kelkáposzta, Szegfű, Gerbera, Rózsa, Karalábé, Díszfák, Csemegekukorica, Leander, Hagymafélék, Áfonya, Fokhagyma, Muskátli, Örökzöldek, Tuja
A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.
A tavasz második hónapja, ekkor már nem annyira szeszélyes az időjárás, persze rejthet meglepetéseket. Ekkor kap igazán erőre a természet és hoz a kertünkbe életet és ezzel megannyi feladatot.