Foltosszárnyú muslica

Foltosszárnyú muslica

A foltosszárnyú muslica számos gyümölcstermő növényünket veszélyezteti. A kifejlett egyedek szabad szemmel olyanok, mint a többi muslica. Piros a szemük, 3 mm nagyságúak, a hím átlátszó szárnyain egy-egy, a nevét is adó, folt található. Az érésben lévő gyümölcsökbe rakja a tojásait, majd az itt kikelő lárvák károsítják a gyümölcsöket. A lárvák 5-6 mm-esek és krémfehér színük van. Kártételük utat ad gombás, illetve bakteriális fertőzéseknek. A kifejlett legyek telelnek át a gyümölcsmaradványok között.

 

Kárkép

A gyümölcsön kissé bemélyedő részen egy szúrásnyom látható, majd a lárvakártétel nyomán rothadni kezd a gyümölcs.

 

Védekezés/Megelőzés

A lehullott gyümölcsöket, távolítsuk a növény közeléből és lehetőleg ne komposztáljuk azokat. Vegyszeresen gyümölcséréskor védekezzünk az élelmezésügyi-egészségügyi várakozási időt figyelembe véve.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kultúra:

Alma

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Januári teendők kiskertünkben

Még mindig tart a tél, így folytatódhatnak a téli tennivalók a kertben, de az is hasznos, ha egy bögre forró csoki mellett, akár a kandalló előtt gondoljuk át a jövő évi terveinket.

Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.