Földibolhák

Földibolhák

A keresztesvirágúakat a következő földibolhák támadhatják meg például a fekete káposztabolha, a nagy káposztabolha, a közönséges földibolha, nagy, a közép és a kis káposztabolha. A káposztabolha fajok igen kis termetűek, 1,5 - 3,0 mm hosszúak. Színük fénylő fekete, vagy ritkábban kékes, zöldes. Egyes fajok szárnyfedőin hosszanti csík található. Jól repülnek és pattogva ugranak, a csoportot is erről a tulajdonságukrol nevezték el. Valamennyi fajuknak évente egy nemzedéke fejlődik. Kifejlett bogar alakban telelnek. Tavasszal, március végén április elején jönnek elő telelőhelyükről. Kedvelik a száraz, meleg időjárást.

 

Kárkép

A bogarak a növények leveleit hámozgatják, néhol kilyukasztva azt. Több bogár rágásakor egész levélfelületek semmisülnek meg. A földibolhák kártétele ezért elsősorban a magról vetett állományokban lehet jelentős.

 

Védekezés/Megelőzés

Akkor permetezzünk, ha a fiatal leveleken 1-2 rágásnyom található. Amennyiben szükséges 14 nap múlva ismételjük meg a kezelést.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

 

Kép forrása: commons.wikimedia.org, James K. Lindsey

 

 

Kultúra:

Torma

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.