Februári teendők kiskertünkben

Igazán különleges látványt nyújt az ebben az időszakban virágzó varázsmogyoró, de kedvező időjárás esetén a kora tavaszi hagymások virágaiban is gyönyörködhetünk.Februári teendők kiskertünkben

Ebben a hónapban, hóolvadás után eltávolíthatjuk, a száraz leveleket, növényi maradványokat, amik a kertben maradtak. Enyhébb napokon vizsgáljuk át komposzttárolónkat, rostáljuk át tartalmát, majd teríthetjük tartalmát ágyásainkba. Huzamosabb enyhe időszakban elkezdhetjük a veteményezést még fólia alá, ilyenkor vethető a spenót, a retek, a sárgarépa és a vöröshagyma. A gyümölcsfák metszése is elvégezhető még, illetve fagymentes napokon a lugas művelésű szőlő metszése is. A gyepre is kijuttathatjuk a komposztot, komplex műtrágyát, elvégezhetjük a gyep szellőztetését is. A palánta nevelést is elkezdhető a hónap második felétől. Továbbra is figyeljünk kihelyezett madáretetőinkre, a madarak meghálálják nyáron a gondoskodást. Fás növényeink lemosó permetezéséről se feledkezzünk meg, hiszen így kevesebb gondunk lesz a nyári hónapokban. Nyugalmi állapotban végezhető legfontosabb mechanikai eljárások: a lisztharmatos hajtásvégek eltávolítása, az elszáradt, pajzstetvekkel erősen fertőzött vesszők levágása és elégetése, és a kéregkaparás elvégzése.

 

FOTÓ: Simon Krisztina, krisztaskovacs@gmail.com

 


Kerti kalendárium

Áprilisi teendők kiskertünkben

A tavasz második hónapja, ekkor már nem annyira szeszélyes az időjárás, persze rejthet meglepetéseket. Ekkor kap igazán erőre a természet és hoz a kertünkbe életet és ezzel megannyi feladatot.

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.