Alternáriás betegség

Alternáriás betegség

Kórkép

Az alternária megtámadhatja a növény föld feletti részeit, de a legismertebb megbetegedés a paradicsom alakú paprika magházpenésze. A betegség a levél a szár és a bogyó foltosságát idézi elő. A leveleken az erek által határolt, koncentrikus körökre emlékeztető foltokok jelennek meg, melyek sötét színűek, szélükön sárga sávval. A betegség súlyosbodásával foltok berepedeznek, majd összeolvadnak és a levél elszáradásához vezetnek. A száron is megjelenhetnek ezek a sötét színű, megnyút, besüppedő foltok. A termésen legtöbbször a kocsán körül, gyűrűs, sötét, barnás foltok jelennek meg, amik besüppednek és rothadnak. A csúcs felőli oldalon is indulhat a fertőzés. Napégést követően is kialakulhatnak a tünetek. Csapadékos, párás idóben a foltokon fekete penészgyep jelenik meg.

 

Védekezés/Megelőzés

A vetőmag csávázása, a beteg növényi részek eltávolítása és a harmonikus tápanyagellátás, a helyes vetésváltás, és a virágzást követő rendszeres vegyszeres védekezés segíthet a megelőzésben.

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Muskátli

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: