A gyümölcsfaültetés szabályai

A gyümölcsfaültetés szabályai

Ősszel, a lombhullás utáni időszakban érkezik el a gyümölcsfák telepítésének az ideje. Az ültetés során van néhány szabály, amit a sikeres eredéshez és a fák megfelelő fejlődéséhez szem előtt kell tartanunk, ezúttal ezeket tekintjük át.

 

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor érdemes a gyümölcsfákat ültetni?


A válasz, hogy vannak fajok, ahol sikeresebbnek számít az őszi fatelepítés, míg vannak, ahol a tavaszi az eredményesebb. A gyümölcsök többségénél kedvezőbb, ha ősszel, október közepétől november közepéig, végéig megtörténik az ültetés, ugyanis a fák úgymond megszokják a helyüket, kismértékben megindul a gyökérképződés, így a következő évben fejlettebbek lesznek a növények. Fontos, hogy a fagyok beálltával mindenképp fejezzük be az ültetést, ugyanis ez kedvezőtlenül hat a fák eredésére. Van néhány gyümölcsféle, mint az őszibarack, a kajszi és a dió, amelyeknél a tapasztalatok szerint kedvezőbb, ha tavasszal telepítünk. Ezek a növények ugyanis érzékenyebbek a kiszáradásra, nagyobb kárt okozhat a téli alacsony hőmérséklet, valamint a vízhiány. 

 

Hogyan kell fát ültetni?


Gyümölcsfáink ültetésénél gyakori hiba szokott lenni, hogy mekkora méretű gödröt ásunk ki, illetve mit teszünk bele. A szakkönyvek ajánlása szerint 1x1x1 méteres gödröt célszerű kialakítani. Igaz, a fák gyökérzete ennél jóval kisebb helyen is elférne, viszont ha laza, porhanyós talajréteg veszi körül a gyökérzetet, akkor a fák növekedése lendületesebb lesz, vagyis szebb, fejlettebb növényeket kapunk az első év végére. A gödör aljára tehetünk érett szerves trágyát, amit takarjunk be egy vékony réteg talajjal, hogy a trágya ne perzselje meg a gyökereket. Használhatunk foszfor és kálium hatóanyagú műtrágyát is, viszont nagyon fontos, hogy ne a gödör aljára tegyük, hanem a gödör betemetésével egy időben, folyamatosan szórjuk ki. ⇒ KISKERTÉSZ LUBOFOS 0-12-20 A gödör alján lévő nagy mennyiségű műtrágya ugyanis káros, perzselő hatású lehet, kedvezőbb, ha a gyökerek körül egyenletesen osztjuk el a műtrágyát. Emellett nem célszerű a fák ültetésénél talajfertőtlenítőt használni, ugyanis ősszel a talajlakó károsítók már nem táplálkoznak, telelni indulnak a mélyebb rétegekbe, illetve a készítmények gázosodó hatása visszavethetni a fák fejlődését. Talajfertőtlenítőt valójában a nagyfelületű ültetvényeknél szükséges kijuttatni, a telepítés előtt 2-3 hónappal a talajelőkészítés során. ⇒ PICADOR 0,8 MG

 

Fa ültetés előtti teendők

Mielőtt a fákat elhelyezzük a gödörbe, van néhány beavatkozás, amivel segíthetjük azok eredését, fejlődését. Először is szükséges az oltványok gyökérzetéről a törött, sérült részeket eltávolítani, illetve visszametszeni azokat az egészséges részig. Emellett pedig célszerű, ha a vastag gyökérágak legvégét néhány centiméterrel visszavágjuk, ami segíti a sérült gyökérzeten a sebgyógyulást, valamint serkenti az újabb gyökerek képződését. Sokan esnek abba a hibába, hogy megmetszik a fiatal, bojtos mellékgyökérzetet is. Ezt mindenképp kerülni kell, ugyanis ez a gyökérzet legértékesebb része, ami a vizet és tápanyagot felveszi, nem szabad kurtítani ezen részeket. A fák jobb eredését segíthetjük pépezéssel is. Az ültetés előtt az oltványokat vizes, földes pépbe mártogathatjuk, vagy akár néhány órára vízbe is állíthatjuk, aminek köszönhetően a fák megszívják magukat vízzel. Újabban különböző növekedést serkentő készítményeket is keverhetünk a vizes pépbe, amik elősegítik a gyökérképződést. 

 

Faültetési praktikák

Ha az oltványokat elhelyeztük a gödörbe, a talajjal való betemetés során célszerű 2-3 alkalommal óvatosan megtaposni, tömöríteni a talajt, hogy a gyökérszőrök közvetlen kapcsolatban legyenek a talajszemcsékkel. Ezzel egymenetben pedig, mint ahogy már korábban említettük, ekkor szükséges a műtrágyát is folyamatosan a gödörbe szórni. A betemetés során a legfontosabb, amire ügyelnünk kell, az az, hogy a fákon az oltási hely semmiképpen sem kerülhet a talaj szintje alá, különben a nemes könnyen legyökerezhet. Emellett pedig azt is tartsuk szem előtt, hogy ha több fát ültetünk, akkor mindegyiknél ugyanolyan magasságban legyen az oltási hely a talaj felszíne felett. Ugyanis ha ez eltérő lenne, akkor a fáink különböző méretűek, magasságúak lennének. Őszi ültetésnél a fagy elleni védelem miatt átmenetileg alakíthatunk ki kisebb bakhátat a fák tövénél, viszont tavasszal mindenképp bontsuk ki ezeket, és tányérozzuk ki az oltványok tövét. 
A vadak ellen törzsvédő hálókat helyezhetünk ki. Ez azért is fontos, mert ha a fiatal fák törzse megsérül, akkor abból normális méretű fát és termést már nem várhatunk. A vadkár elleni védelem viszont valójában egy erős, időtálló kerítéssel kezdődik, ami kint tartja a vadakat a területről. 

 

 

Faültetés lépésről lépésre

1.    Ássunk egy olyan gödröt, ami a fa gyökereitől 2-5x mélyebb és szélesebb
2.    Szórunk a gödör aljára műtrágyát illetve a visszalapátolt földdel is elkeverhetjük. Ügyeljünk rá, hogy a gyökérnyakat ne takarjuk be
3.    Öntözzük meg alaposan
4.    A talaj felszínre szórhatunk mulcsot és körbe tekerhetjük védőráccsal a fa alját, ha tartunk az esetleges vadkártól

 

Faültetés szabályai bel- és közterületen

Az ősszel ültetett fák a jövő évre már erősebbek és intenzívebben nőnek, mint tavasszal ültetett társaik. Viszont nem mindegy hova és mit ültetünk, ugyanis a faültetésnek jogi követelményei vannak. 


Kormányrendelet szabályozza a fás szárú növények ültetését bel- és közterületen. Ha a házunk elé vagy parkba szeretnénk ültetni fákat, ami közterületnek minősül, mindenképpen be kell jelenteni a szándékot, máskülönben a növény akármikor eltávolítható a városgondnokság által. Ültetési engedélyt a jegyzőtől lehet kérni formanyomtatványon keresztül:
2. melléklet a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelethez
Belterületen pedig kötelesek vagyunk gondoskodni a fás szárú növény fenntartásáról, szakszerű kezeléséről és „a használó köteles gondoskodni az ingatlanán lévő fás szárú növények emberi életet, egészségét veszélyeztető részeinek eltávolításáról” 346/2008. (XII. 30.) korm. rend. 4. § (2) 
Továbbá, „a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben, és nem akadályozhatja azok biztonságos működését.” 346/2008. (XII. 30.) korm. rend. 2. § (1)
 
Közterületen az úgynevezett inváziós fajú fás szárú növényeket pedig tilos ültetni:
• fehér akác • amerikai kőris • mirigyes bálványfa • cserjés gyalogakác • kései meggy • zöldjuhar
 
Figyeljünk környezetünkre!  Az udvarunkról összegyűjtött zöld hulladékot ne vigyük ki a város határain kívül a lakatlan területkere, mert súlyos környezetvédelmi problémát okozhatunk vele! Gyűjtsük össze az erre a célra szánt gyűjtőzsákokba, és szállítsuk vagy szállíttassuk el a célra kijelölt területre!

Kerti kalendárium

Szeptemberi teendők kiskertünkben

Az ősz első hónapjában még élvezhetjük az utolsó napsugarakat, nagy sétákat tehetünk a sárguló lombú parkokban, és csodálhatjuk kertünkben még nyíló virágokat is.

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.