Dió szemölcsös gubacsatka

Dió szemölcsös gubacsatka

Látványos megjelenésük ritkán párosul jelentős kártétellel, de a legtöbb diófán rendszeresen találkozni kártételével.

Dió szemölcsös gubacsatka kártétele

A szemölcsös gubacsatka jelenlétére a kissé pirosos vagy fehéres színezetű, szemölcsszerű gubacsok kialakulása hívja fel a figyelmet. Ezek pár mm nagyságúak, melyek rücskös kinézetet kölcsönöznek a levélnek. Nemcsak a leveleken, hanem a zöld termésburkon is megjelenhetnek károsításuk nyomán az apró szemölcsök, viszont ennek színezete mindig zöld marad. 

 

Dió szemölcsös gubacsatka elleni védekezés

A kémiai védekezést már a fakadás előtti időszakba, illetve ősszel a lombhullás után is érdemes elvégezni olajtartalmú lemosó kezeléssel, hiszen a vegetációs időszakban a kémiai védekezésnek több akadálya is van. Az atkák rejtett életmódja miatt a kontakt hatóanyagok, illetve a kén atkagyérítő hatása sem nyújt megoldást, valamint a dióban felhasználható készítmények között felszívódó atkaölő készítmény sem található meg.  

Kultúra:

Dió

Kerti kalendárium

Júliusi teendők kiskertünkben

A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.

Augusztusi teendők kiskertünkben

A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.