Az almatermésűek talán legismertebb betegsége, amely növény minden részét megtámadhatja. Gyors lefolyású fertőzés, ágelhalást és fapusztulást idézhet elő. Gázcserenyílásokon, virágokon, sérüléseken keresztül fertőződik meg a növény. A fertőzött részeket le kell vágni és meg kell semmisíteni. A virágzáskori meleg, párás időjárás különösen kedvez a fertőzés kialakulásának.
Kórkép
Virágzáskor tapasztalhatók az első tünetek, a fertőzött virágok elfeketednek, elhalnak, de a fán maradnak, míg a hajtások pásztorbot szerűen meghajlanak, elszáradnak. Az idősebb fás részeken nagy rákos sebek figyelhetők meg. A gyümölcs kocsányán és a kis gyümölcsökön először vizenyős foltok jelentkeznek ezután a fertőzött gyümölcsök deformálódnak, zsugorodnak, elfeketednek, sokáig a fán maradnak, úgynevezett gyümölcsmúmiákká alakulnak.
Megelőzés/Védekezés
Megfelelő metszéssel, sebkezeléssel és az eszközök fertőtlenítésével elkerülhető a fertőzés átvitele. A fertőzött fák kivágásával, megsemmisítésével megóvhatjuk a szomszédosakat a fertőzéstől. Fontos lehet a védekezésben a megfelelő alany választása és a lemosó permetezés is. A megfelelő tápanyagellátás biztosításával ellenállóvá tehetjük fáinkat a betegségekkel szemben.
Kép forrása: Farmmix kft.
Kultúra:
Körte
A nyári hónapokban gyönyörködhetünk az eddigi kemény munkánk eredményében, hiszen mind a virágoskertben, mind a balkonládákban hálásan virágoznak dísznövényeink.
A nyár talán legmelegebb napjai következnek, amikor is folytatódhat a betakarítás, majd a befőzés vagy fagyasztás, a raktározás télre.