Pajzstetvek

Pajzstetvek

A pajzstetvek számos faja károsíthatja növényeinket. Magyarországon előforduló pajzstetvek közül előfordulnak olyanok, amelyek több tápnövényen károsítanak ilyenek a kaliforniai pajzstetű vagy a sárga alma-pajzstetű. Vannak azonban olyanok is amelyek csak bizonyos gyümölcsöket támadnak meg. A csonthéjasokat például az eperpajzstetű és szilvapajzstetű támadhatja meg.

Általában a fás részeket szívogatják, így gyengítve a növényeket, azonban egyes fajok a gyümölcsöt is megtámadhatják. Fajra jellemző, jellegzetes pajzsaik védelmében végzik tevékenységüket. A levéltetvekhez hasonlóan mézharmatot ürítenek, melyen megtelepedhet a korompenész. Lárva, pete vagy imágó alakban telelnek, a növények fás részein. 

 

Kárkép

A pajzstetvek a fás részeket és a gyümölcsöt is szívogatják. A kérges részeken nagy számban megtelepedő pajzstetvek "koszos" látszatot keltenek. A gyümölcsön szívogató egyedek pajzsa körül, piros foltok, úgynevezett lázfoltok jelennek meg. Tömeges megjelenésük az ágak elszáradását is okozhatja. 

 

Védekezés/Megelőzés

A lárvák is és a kifejlett egyedek is jellegzetes pajzsok alatt károsítanak, így permetezésnél nagyon fontos az időzítés. Vegyszeres védekezést lárvarajzás és a hímek rajzása idején végezzük.

Ezen kívül lemosó permetezéssel is gyéríthetjük az áttelelő egyedek számát. Fontos továbbá a téli kéregkapargatás, illetve az is, hogy metszés során a fertőzött növényi részeket eltávolítsuk.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

 

 

Kultúra:

Dió

Megoldás bio kertészek részére:

Megoldások kiskerti felhasználóknak:

Kerti kalendárium

Októberi teendők kisketünkben

Hidegebbre fordunak a napok, igyekezzünk elvégezni az utolsó tennivalókat is a fagyok beköszönte előtt.

Novemberi teendők kiskertünkben

Még gyönyörködhetünk virágoskertünk csodáiban: krizantém, díszkáposzta, örökzöldjeink. A folyamatos lombhullással akad egy kis dolgunk, az elhalt ágak levágása és levelek összetakarítása után a rezes lemosó permetezéssel is számolnunk kell. Ebben a hónapban odafigyelhetünk a karbantartási és tárolási munkálatokra.