Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.Márciusi teendők kiskertünkben

ELŐKÉSZÜLETEK
A tavaszi készülődés a kiskertben a jól megmunkált talaj és a megfelelő tápanyag-utánpótlással (szerves trágya, műtrágya) veszi kezdetét! Ha saját szaporító anyagot használunk, válogassuk át azokat, a sérülteket, betegeket dobjuk ki. Enyhe tél esetén a kártevők könnyebben telelnek át, így mindenképpen fordítsunk gondot a tavaszi lemosópermetezésre, talajfertőtlenítésre. 
 

VETEMÉNYES TERVEZÉSE
Tartós enyhe idő esetén a hidegtűrő káposztafélék palántáit ki lehet ültetni. Szabadföldbe vethetjük a zellert, spenótot, sóskát, petrezselymet, fejes salátát, és a póréhagymát. Vetésnél ügyeljünk a megfelelő sor és tőtávolságokra. Nézzük meg a választott vetőmag fajta javasolt kiültetési idejét és hőigényét. A veteményezés márciustól május végéig tart, viszont mindenképpen meg kell várnunk a kellemes tavaszi időt: 5-15oC. 


márciusi teendők kiskertünkben májusi teendők kiskertünkben


A veteményes tervezésén múlhat a termesztés sikere. Tudnunk kell, hogy az azonos családból származó zöldségeknek azonos a kártevőjük és kórokozójuk, így nem szerencsés egymás mellé ültetni őket. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az előző évben mi hova került veteményesünkben, mert a rá következő évben szintén nem szerencsés egymás után ültetni azonos családba tartozó növényeket.  Következő márciusi cikkünkben megtalálod mely növényeket ne ültessük egymás mellé. 

 

VETŐMAGVAK
A március aktuális bogyós termésű bokraink telepítésére és szaporítására. Rendkívül fontos, hogy megfelelő szaporító anyagot szerezzünk be, mert különben ennek hiányában a nyári időszak alatt növényeink egészségéről nehezebben tudunk majd gondoskodni. Megbízható helyről származó, egészséges, vírus és baktérium mentes, jó minőségű magvakat, hagymát, vetőgumót stb. vásároljunk. 
Fontos továbbá, hogy kártevőktől, kórokozóktól mentes talajban neveljük növényeinket, ennek érdekében ha szükséges, vetés előtt végezzünk talajfertőtlenítést. Ebben az időszakban lehet elkezdeni az évelő és egynyári növények palántáinak nevelését. Lehetőleg válasszunk palántaföldet ültető közegnek, viszont nevelő edénynek szinte bármit használhatunk. Maradhatunk a hagyományos cserepeknél, de az újrahasznosítás nevében választhatunk olyan műanyag edényeket, mint a tejfölös pohár, üdítős flakon stb...
 

DÍSZKERT és VIRÁGOSKERT

Ebben a hónapban ajánlott elvégezni rózsáink metszését és a tartósabb enyhe időszak beköszöntével a tövekre csavart védőfóliát is leszedhetjük. Klasszikus tavaszi virágaink, mint például muskátli, leander még maradhatnak védett helyen, erősíthetjük őket folyékony lombtrágyákkal.
A gyep szellőztetését, tápanyag utánpótlását, öntözését is végezhetjük, a hőmérséklet tartós emelkedése mellett, újratelepíthetjük a kiszáradt részeket. A tavaszi gyepápolásról és telepítésről bővebben itt olvashatsz! 

Az ibolya virága, márciusi teendőink a kiskertben: előkészületek, veteményes tervezése, vetőmagvak, díszkert és virágoskert, gyümölcsös.Mely virágokat ültessünk most? 

Próbálkozhatunk petúnia, hamvaska, körömvirág, büdöske, vagy díszparéj vetésével ebben a hónapban, de ez csak néhány növény a teljesség igénye nélkül. Enyhébb napokon előhozhatjuk dézsás növényeinket, hogy hozzászokjanak a hőmérséklethez. Távolítsuk el a száraz leveleket és frissítsük földjüket, ha szükséges ültessük is át őket. Készítsük elő virágládáinkat, tisztítsuk, fertőtlenítsük azokat, ha eddig nem tettük meg. Az árvácska és százszorszép virágai jelentik a színfoltot kertünkben. Primulát is tehetünk kertünk védett részeibe, ablakunkba. Tisztítsuk meg évelő hagymás ágyásainkat, hogy minél jobban érvényesüljenek a hamarosan nyíló virágok. A madáretetőket az enyhébb idő beköszöntével tegyük el jövőre.

 

 

GYÜMÖLCSÖS
Vízcsepp a faágon, márciusi teendőink a kiskertben: előkészületek, veteményes tervezése, vetőmagvak, díszkert és virágoskert, gyümölcsös.

Az őszibarackfa erőteljes visszametszése is most következik, nagyobb ágak metszése után használjunk fasebkezelő szert. Tisztítsuk meg fáinkat a gyümölcsmúmiáktól és metszük vissza a vízhajtásokat is. Itt olvashatsz a gyümölcsfák kora tavaszi növényvédelméről.
Gyümölcsfákat, bokrokat is telepíthetünk, ha ősszel nem tettük meg. Rügypattanás előtt még alkalmas az idő a fák oltására is. 


 


Kerti kalendárium

Áprilisi teendők kiskertünkben

A tavasz második hónapja, ekkor már nem annyira szeszélyes az időjárás, persze rejthet meglepetéseket. Ekkor kap igazán erőre a természet és hoz a kertünkbe életet és ezzel megannyi feladatot.

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.