Lisztharmat

Lisztharmat

 

A lisztharmat egy külső elősködő gomba, ami a leveleket, a hajtásokat és a gyümölcsöt is megtámadhatja. Főleg a meleg, párás időjárás kedvez a terjedésének. A fertőzött rügyekben telel át a gomba és rügypattanástól fertőz.

 

Kórkép

A gomba jellegzetes lisztszerű bevonatot képez a növény hajtásain, levelein, virágain és a terméseken is. A lisztes bevonat alatt a növényi részek elhalnak, szürkéssé válnak. Az érettebb terméseken jellegzetes pókháló szerű hegek jelennek meg.

 

Megelőzés/Védekezés

A kiegyensúlyozott tápanyagellátás és a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása segíthet megelőzni a fertőzés kialakulását. Metszésnél figyeljünk oda a szellős korona kialakítására. Egérfül stádiumtól védekezzünk, ha észleltük a kórokozó jelenlétét.

Fokozhatjuk a permetezőszer tapadását és hatását, ha keverünk a permetlébe Eco-Filmet!

 

Kép forrása: Agrofórum

Kultúra:

Körte

Megoldás bio kertészek részére:

Kerti kalendárium

Márciusi teendők kiskertünkben

A tavasz első hónapjában érdemes előkészítenünk zöldségeskertünk talaját, amelybe a hónap végén a korai zöldségeket vethetjük el.

Áprilisi teendők kiskertünkben

A tavasz második hónapja, ekkor már nem annyira szeszélyes az időjárás, persze rejthet meglepetéseket. Ekkor kap igazán erőre a természet és hoz a kertünkbe életet és ezzel megannyi feladatot.